Αθλητισμός|19.02.2020 21:52

Ιστορικός θρίαμβος του Παναθηναϊκού στο Λιγκ Καπ του βόλει επί του Ολυμπιακού

Newsroom

Δέκα χρόνια φαγούρας ήταν και πάνε! Ο Παναθηναϊκός, που κατά το παρελθόν έχει μεγαλουργήσει στο βόλεϊ, επέστρεψε στους τίτλους έπειτα από αναμονή μιας δεκαετίας. Και μάλιστα το πέτυχε με συγκλονιστικό τρόπο καθώς επικράτησε του «αιώνιου» αντιπάλου Ολυμπιακού στο «χρυσό» σετ του δεύτερου τελικού του «Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς». Οι εκπληκτικοί «πράσινοι» του Δημήτρη Ανδρεόπουλου, μετά την επικράτησή τους στο κλειστό του Ρέντη πριν από μια εβδομάδα με 3-2 σετ, ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ στο κλειστό του Αγίου Θωμά έχοντας μάλιστα προηγηθεί με 2-0 σετ (οι Πειραιώτες έκαναν ένα εκπληκτικό 0-3), αλλά είχαν καθαρό μυαλό, ψυχραιμία και λύσεις στο έκτο και «χρυσό» σετ υπογράφοντας εντυπωσιακά την κατάκτηση ενός τροπαίου που δεν είχαν σηκώσει ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους. Κυρίως όμως πήραν κούπα στο βόλεϊ για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία καθώς η προηγούμενη φορά ήταν το 2010!

Ο κόουτς του θριάμβου Δημήτρης Ανδρεόπουλος δήλωσε μετά το τέλος του συγκλονιστικού τελικού: «Ηταν συγκλονιστικό το παιχνίδι απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Είδατε τι παιχνίδια γίνονται κόντρα σε τόσο καλές ομάδες. Και τα δύο ματς κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Ήμασταν τυχεροί. Το ξέρουμε ότι ο Παναθηναϊκός επιστρέφει, το έχουμε πει για τα καλά. Θα επιστρέψουμε. Είναι γλυκός ο τίτλος»... 

Ο γιος του κι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας, Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, είπε: «Ελπίζω αυτή η στιγμή, η κατάκτηση του Λιγκ Καπ, να είναι το ξεκίνημα μια νέας εποχής. Να είναι η σπίθα που θα δώσει φωτιά σε όλο τον Παναθηναϊκό και θα γίνει πρωταγωνιστής σε όλα τα αθλήματα».

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος με την είσοδό του στον Αθλητικό Ομιλο άλλαξε το status του «τριφυλλιού» που επανήλθε σε top επίπεδο δήλωσε: «Είχαμε δέκα χρόνια να πανηγυρίσουμε τίτλο στο βόλεϊ. Δεν θέλω να τονίσω τίποτα για τη συνέχεια. Αυτό το τρόπαιο είναι αφιερωμένο σε όσους στήριξαν τον Ερασιτέχνη τα τελευταία δέκα χρόνια, τους παίκτες, τους οπαδούς, τους φιλάθλους που στάθηκαν δίπλα του. Ένας νέος κύκλος ανοίγει και θέλω να πιστεύω πως όλα τα καλά είναι μπροστά μας. Σήμερα θα πανηγυρίσουμε και από αύριο βλέπουμε».

Τα σετ: 25-17, 28-26, 16-25, 19-25, 10-15, 15-13

Η απονομή

Το ματς

Με όπλο το ισχυρό του μπλοκ ο Παναθηναϊκός πήρε με το ξεκίνημα διαφορά δύο πόντων στο ματς. Με λάθος επίθεση του Στάροβιτς ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 6-6 αλλά με το καλό σερβίς του Ρανγκέλ οι γηπεδούχοι προσπέρασαν και πάλι με 10-6 μετά από μπλοκ του Γιάκομπσεν. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βρει επιθετικές λύσεις την στιγμή που ο Παναθηναϊκός με τον Γιάκομπσεν φόρτωνε το παιχνίδι τόσο από τα άκρα όσο και από το κέντρο. Κάπως έτσι οι γηπεδούχοι έφτασαν πολύ άνετα στο 22-16 με πρώτο χρόνο του Πελεκούδα και κατέκτησαν το σετ με 25-17 μετά από άσο του Στάροβιτς.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε εξαιρετικά και στο δεύτερο σετ. Με άσο του Στάροβιτς η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έφτασε στο 9-5 με τον Ολυμπιακό να δείχνει αντίδραση. Με δύο σερί μπλοκ του Πετρέα οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 13-13 αλλά και πάλι οι γηπεδούχοι έδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία. Με μπλοκ του Ρανγκέλ και μπλοκ άουτ του Στάροβιτς η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έφτασε στο 16-13 και το 18-14.

Σε εκείνο το σημείο ο Μουνιόθ έβγαλε τον Γκέργκι και έβαλε τον Κουμεντάκη σε μία αλλαγή που μετέβαλε την εικόνα του σετ. Ο Εβρίτης ακραίος αφού οι δύο ομάδες πήραν άκοπα από έναν πόντο (από μία κόκκινη σε Ανδρεάδη, Ρανγκέλ) πήρε κρίσιμους πόντους σε επίθεση και μπλοκ και κάπως έτσι η ομάδα του Μουνιόθ ισοφάρισε σε 23-23. Οι γηπεδούχοι έχασαν τρία σετ μπολ με τον Ολυμπιακό να μένει ζωντανός με Φίνγκερ και Πετρέα. Με μπλοκ άουτ του Στάροβιτς και πρώτο χρόνο του Ρανγκέλ το τριφύλλι κατέκτησε το σετ με 28-26 στο τέταρτο σετ μπολ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με φόρα στο τρίτο σετ και με δύο σερί άσους του Τσάτσιτς προηγήθηκε με 6-3. Τα καλά σερβίς του Τερβαπόρτι αποσυντόνισε την πράσινη υποδοχή και έδωσε την ευκαιρία στο μπλοκ του Ολυμπιακού να πάρει εύκολους πόντους και και να προηγηθεί με 10-13 με μπλοκ άουτ του Φίνγκερ.

Οι Πειραιώτες συνέχισαν να είναι πολύ πιεστικοί από την γραμμή του σερβίς και με άσο του Πετρέα έφτασαν στο 13-18 ενώ με μπλοκ άουτ του Κουμεντάκη η διαφορά έφτασε στους έξι πόντους για το 14-20. Οι Πειραιώτες έκαναν ο,τι ήθελαν στο τρίτο σετ και με άσο του Κουμεντάκη έφτασαν στο 15-24 κατακτώντας το τρίτο σετ με 16-25 και μπλοκ άουτ του Φίνγκερ.

Στο τέταρτο σετ έγινε ένα πραγματικό θρίλερ. Οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο πόντο με τον Ολυμπιακό να προσπερνά με 12-14 με μπλοκ άουτ του Κουμεντάκη. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να ισοφαρίσει το σετ και οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο 18-24 με μπλοκ του Ανδρεάδη. Το τριφύλλι έμεινε στην... εντατική με μπλοκ άουτ του Ράπτη αλλά ο Χουσάι με πάιπ έδωσε το σετ στον Ολυμπιακό που ισοφάρισε σε 2-2.

Ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος στο πέμπτο σετ και προηγήθηκε με 4-6 με επίθεση του Φίνγκερ. Ο Παναθηναϊκός βρήκε αντίδραση και με άουτ επίθεση του Κουμεντάκη ισοφάρισε σε 6-6 δίνοντας νέο ενδιαφέρον. Οι Πειραιώτες με άσο του Ριζόπουλου προηγήθηκε με 7-10 και με 7-11 με επίθεση του Χουσάι και πήρε τελικά το σετ με 10-15 μετά από χαμένο σερβίς του Τσάτσιτς. Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 3-2 σετ, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου τελικού και οδήγησε το ματς στο χρυσό σετ.

Με επίθεση του Κουμεντάκη ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τρεις πόντους στο ξεκίνημα του χρυσού σετ. Σε εκείνο το σημείο λίγο έλειψε να ξεφύγει η κατάσταση με τον κόσμο ενώ υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Ο Παναθηναϊκός από εκείνο το σημείο έκανε σερί, προηγήθηκε με 13-12 και τελικά πήρε την κούπα με δύο σερί πόντους του Τσάτσιτς.

Ο «χρυσός» πόντος

Τα highlights 

ΣπορΠαναθηναϊκόςΛιγκ Καπ βόλεϊΟλυμπιακόςβόλεϊ