Αθλητισμός|21.02.2020 16:05

Εκδικάσθηκε η υπόθεση μετοχικής σύνθεσης της Ξάνθης-Υπομνήματα μέχρι 25/2

Newsroom

Την υπόθεση της μεταβολής μετοχικής σύνθεσης της Ξάνθης έπειτα από την εισήγηση σοκ της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για ανάκληση του πιστοποιητικού της που ισοδυναμεί με υποβιβασμό εξέτασε ο αθλητικός δικαστής της Super League, Χριστόφορος Μάρκου(Πρωτοδίκης). Η διαδικασία ήταν διάρκειας τριών ωρών και οι ενδιαφερόμενες πλευρές καλούνται μέχρι την Τρίτη 15/2 να υποβάλουν υπομνήματα.  Την  Ξάνθη εκπροσώπησαν νομικά οι :Σορίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου , Χρήστος Δετσαρίδης, Γιώργος Στράτος και Χάρης Δασκαλάκης.  Εκ μέρους του Ολυμπιακού που κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση παραβρέθηκαν οι νομικοί Δημήτρης Καρπετόπουλος, Λίνα Σουλούκου, Αθανάσιος Τσιρωνάς, Ιάκωβος Βενιέρης, Ιωάννης Χατζησαββάογλου. Το παρών έδωσαν επίσης δυο δικηγόροι από τον Πανιώνιο κι ο Αλέξης Κούγιας καθώς η ΑΕΛ είχε ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση ζητώντας τον υποβιβασμό της ακριτικής ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ξάνθη  έχει προσφύγει στο διοικητικό Εφετείο για μη νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και κατά του κύρους της απόφασης. Στην διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης η Ξάνθη έκανε λόγο για εκ παραδρομής λάθος στο δηλωθέν μετοχολόγιο. «Δεν ξέρω γιατί μεταβιβάστηκαν οι μετοχές.  Δεν  μπορώ να σκεφτώ πως θα επικυρώσετε μία βαρεία παράβαση χωρίς να εξετάσετε το θέμα της πολυιδιοκτησίας. Ο φάκελος που συντάχθηκε και απεστάλη δεν άλλαξε κάτι στη συνείδηση των υπαλλήλων. Δεν άλλαξε ο απώτερος μέτοχος, προφανώς εκ παραδρομής δεν άλλαξε ο μέτοχος στον φάκελο. Μιλάμε για μεταβίβαση από Πανόπουλο και Συγγελίδη σε μία εταιρεία που ανήκει στον Πανόπουλο και Συγγελίδη με τα ίδια ποσοστά. Η μεταβίβαση έγινε για λόγους εξορθολογισμού του ομίλου», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

«Κάνουμε ένσταση παραγραφής, η παράβαση φέρεται να έγινε τον Αύγουστο του 2019. Η ίδια επιτροπή τον Μάρτιο του 2019 έχει χορηγήσει άδεια για να συζητηθεί η μεταβίβαση στην insports. Στις 22/8/2019 μας χορηγήθηκε πιστοποιητικό με βάση το μετοχολόγιο που αναφέρει μέτοχο viamar. H EEA έχει εποπτική αρμοδιότητα. Από 22/8 έχει αρχίσει να τρέχει ο χρόνος της παραγραφής. Όλο το σύμπαν ήξερε ότι είχε γίνει η αλλαγή των μετοχών και η ΕΕΑ δεν έκανε τίποτα, μας έδωσε άδεια», ήταν η τοποθέτηση της Σορίνα Παπαδοπούλου.

Σχετικά με την ΕΕΑ ο κ. Δετσαρίδης είπε: «Η επιτροπή χαρακτηρίζει τον εαυτό της δικαιοδοτικό όργανο, δεν βρίσκω στο Σύνταγμα δικαιοδοτικό όργανο να αποτελείται από καθηγητές και λογιστές. Εχω ένα παράπονο από αυτούς τους δικαστές, προέβησαν σε εντελώς αυθαίρετες προσεγγίσεις, ερμηνεύοντας το νόμο για να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που κατέληξε. Η άδεια δόθηκε, είναι συγκεκριμένη, ελέγχθηκαν πρόσωπα και όμως στην αιτιολογία τους στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν αποδεικνύουμε πότε τους ενημερώσαμε. Η άδεια ήταν συγκεκριμένα, το ήξερε η ΕΕΑ. Είναι άδεια συγκεκριμένων μετοχών, συγκεκριμένης εταιρείας».

Οι Χατζησαββάογλου και Σουλούκου, για λογαριασμό του Ολυμπιακού, ζήτησαν να ισχύσει αναδρομικά η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής, να ακυρωθούν όλα τα αποτελέσματα της Ξάνθης  και να επιστραφούν οι βαθμοί στις ομάδες και στον Ολυμπιακό. «Η μεταβίβαση εξυπηρετούσε το συνολικό σχέδιο της πολυιδιοκτησίας, για να την αποκρύψει. Ζητάμε τον υποβιβασμό και στα πλαίσια του άρθρου 69 αλλά και του 77, του νόμου», είπε ο κ. Χατζησαββάογλου. «Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιβάλετε ποινές. Δεν έχετε καμία δυνατότητα να διερευνήσετε αυτά που διερεύνησε η ΕΕΑ. Είναι ανεξάρτητη αρχή με πορίσματα δεσμευτικά», είπε απευθυνόμενος προς την έδρα ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε: «Αυτό που έχετε να δείτε είναι το ποια θα είναι η κύρωση. Θα εφαρμόσετε το 69, παράγραφος 3-12 να υποβιβάσετε την Ξάνθη για την ανάκληση του πιστοποιητικού;». Ο αθλητικός δικαστής Χριστόφορος Μάρκου δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης ή αν  απλώς θα επιβάλλει τις ποινές λέγοντας πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

ΟλυμπιακόςSuperLeague1ΞάνθηΑθλητικός Δικαστήςποδόσφαιρο