Αθλητισμός|23.02.2020 00:54

Ο Έλληνας γυμναστής των Κινγκντάο Ιγκλς μιλάει στο ethnos.gr για την «απόδραση» από την Κίνα

Newsroom

Είναι ο μοναδικός Ελληνας γυμναστής που εργάζεται σε επαγγελματική ομάδα της Κίνας και συγκεκριμένα στην ομάδα μπάσκετ των Κινγκντάο Ιγκλς (Qingdao Eagles) που έχει έδρα την ομώνυμη κινεζική πόλη.

Εδώ και έναν μήνα ο Δημήτρης Πασπαλάς βρίσκεται «απομονωμένος» στο Κινγκντάο (Qingdao) με τους 8 εκ. κατοίκους και φυσικά τα πρώτο θέμα δεν είναι άλλο από τα μέτρα πρόληψης αλλά και προστασίας από τον κοροναϊό. Μάλιστα στο Κινγκντάο υπάρχει και μία ακόμα νεαρή Ελληνίδα που σπουδάζει κινεζική φιλολογία.

«Πολύ μικρό το ποσοστό θανάτων»

«Υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία αλλά δεν υπάρχει πανικός. Το Κινγκντάο είναι ανατολικά και παραλιακά της Κίνας και η απόσταση από τη Γουχάν είναι 2,5 ώρες με το αεροπλάνο. Υπάρχει συνεχείς ενημέρωση για τις εξελίξεις από τα Μέσα Ενημέρωσης», δήλωσε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Πασπαλάς και τονίζει: «Σε μία πόλη 8 εκ. κατοίκων που είναι το Κινγκντάο ακόμα δεν υπάρχουν θύματα από τον κοροναϊό.. Κάθε ζωή είναι ανεκτίμητη αλλά εάν συγκρίνουμε συνολικά τους αριθμούς των θυμάτων με τον πληθυσμό της χώρας το ποσοστό είναι πολύ μικρό».

Παντρεμένος με βολεϊμπολίστρια

Αν και νιόπαντρος με την σπουδαία διεθνή βολεϊμπολίστρια της ΑΕΚ Μαρία Νομικού ο Δημήτρης Πασπαλάς επέλεξε την ξενητιά για ένα καλύτερο μέλλον του ιδίου αλλά και της οικογένειας του με την αγαπημένη του Μαρία που το τελευταίο διάστημα βλέπει μόνο μέσω skype: «Παντρευτήκαμε τον περασμένο Ιούλιο. Πήρα ειδική άδεια από την ομάδα εδώ, για να έρθω στην Ελλάδα για τον γάμο. Ηταν κάτι που τους το είχα πει από την αρχή. Φυσικά και μου λείπει η Μαρία αλλά για την ώρα έχουμε αποφασίσει πως τον πρώτο λόγο έχει η καριέρα μας. Βέβαια υπάρχει και η λύση να έρθει η Μαρία εδώ να αγωνιστεί καθώς το γυναικείο βόλεϊ στην Κίνα είναι το πρώτο άθλημα», λέει ο Δημήτρης Πασπαλάς.

Από την Κύμη στην Κίνα

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους γυμναστές της νέας γενιάς που με ειδικευμένες σπουδές, γνώσεις αλλά και εμπειρία από υψηλό πρωταθλητισμό. Στην Κύμη και στην ομάδα μπάσκετ που έλαμψε το αστέρι του έχουν να λένε για την ξεχωριστή συμβολή του και έτσι η φήμη του έφτασε μέχρι την Κίνα απ΄όπου πριν από ένα χρόνου του έγινε η πρόταση - έκπληξη που άλλαξε τη ζωή του και άνοιξε νέους δρόμους στην καριέρα του: «Στην Κίνα υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να εργαστεί κανείς στον τομέα μου και ειδικά γυμναστές που ειδικεύονται στους τομείς που εγώ έχω σπουδάσει. Είναι πολύ ευχαριστημένοι όλοι εδώ μαζί μου και μου έχουν κάνει πρόταση να μείνει για έναν ακόμα χρόνο».

«Δεν είναι δύσκολα τα κινέζικα»

Στο κινεζικό πρωτάθλημα μπάσκετ αγωνίζονται 20 ομάδες οι οποίες ξεκίνησαν το μαραθώνιο στις 2 Νοεμβρίου. Η κανονική περίοδος ήταν προγραμματισμένη να τελειώσει 13 Μαρτίου αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει την εφετινή σεζόν. Οι 12 πρώτες της κανονικής περιόδου θα μπουν στα πλέι οφ και οι Κινγκντάο Ιγκλς βρίσκονται στην 9η θέση με ένα ματς λιγότερο. «Η εφετινή πορεία είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, είμαστε εντός στόχων και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Ο μέσος όρος θεατών είναι 8.000 σε κάθε αγώνα. Είναι ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας και για αυτό μου πρότειναν να ανανεώσουμε. Γενικά οι κινέζοι είναι πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι και εκτιμούν πολύ τους Ελληνες. Εχω μάθει λίγες κινεζικές λέξεις, δεν είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζουμε αλλά γενικά η επικοινωνία μας γίνεται μέσω μεταφραστών».

«Απόδραση» στο Βελιγράδι

Ο Δημήτρης Πασπαλάς από τα μέσα Γενάρη έχει περιορίσει τις δαστηριότητες του λόγω των απαγορεύσεων που υπάρχουν αλλά οι προπονήσεις στους Qingdao Eagles γίνονται κανονικά και μάλιστα την Δευτέρα η αποστολή της κινεζικής ομάδας θα ταξιδέψει από την Κίνα στο Βελιγράδι προκειμένου να κάνει προετοιμασία χωρίς περιορισμούς. «Το πρωτάθλημα έχει σταματήσει και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Μας ενημέρωσαν πως στις 24 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψουμε για το Βελιγράδι όπου θα μείνουμε για περίπου 20 ημέρες για προετοιμασία. Με πρόχειρους υπολογισμούς το πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει πριν από την 1η Απριλίου», είπε στο ethnos.gr o Δημήτρης Πασπαλάς.

«Αισιοδοξία από τους Κινέζους»

Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τις αισιόδοξες ειδήσεις πως το πρόβλημα με τον κοροναϊό ελέγχεται από τις κινεζικές αρχές είπε: «Από την κινεζική πρωτοχρονιά στις 25 Ιανουαρίου που το πρόβλημα διογκώθηκε αποφεύγονται οι μαζικές συγκεντρώσεις και οι μαζικές μετακινήσεις. Εμείς στην ομάδα πηγαίνουμε μόνο για προπόνηση. Τις περισσότερες ώρες τις περνάμε στο σπίτι. Γίνονται οι απαραίτητες μετακινήσεις, αλλά και να να θέλεις να πας κάπου δεν υπάρχει κανείς. Οπότε κάνουμε υπομονή και περιμένουμε τις εξελίξεις. Τις τελευταίες ημέρες οι ειδήσεις αναφέρουν πως οι κινεζικές αρχές έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο το πρόβλημα και πως είναι ζήτημα χρόνου να δώσουν οριστική λύση».

μπάσκετΔημήτρης ΠασπαλάςΣπορΜάνος Μανουσέλης