Αθλητισμός|24.02.2020 15:38

ΠΑΟΚ: Μόνο αυτοκριτική για την κακή εμφάνιση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αντώνης Τσακαλέας

Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο στάδιο της Τούμπας ολοκληρώθηκε με νικητές τους «ερυθρόλευκους» και χαμένους όλους σεναριογράφους που από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας θεωρούσαν δεδομένες κάποιες συμπεριφορές του «Δικεφάλου του βορρά», τόσο πριν από την αναμέτρηση όσο και στο σενάριο της εντός έδρας ήττας.

Σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ έχασε με δύο ειδών λεπτομέρειες, οι οποίες έκριναν το αποτέλεσμα. Από τη μια (βασικότερο) οι αγωνιστικές λεπτομέρειες, από την άλλη οι διαιτητικές «λεπτομέρειες», καθώς οι διαιτητές από τη Γερμανία σε όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις αποφάσισαν κατά του «Δικεφάλου».

Για να γυρίσουμε τον χρόνο πριν από την αναμέτρηση, αυτή κύλησε χωρίς το παραμικρό μεμπτό. Σε ένα στάδιο που «έβραζε», με μια ατμόσφαιρα που όποιος έχει παρακολουθήσει ποδόσφαιρο λατρεύει να τη ζει, είτε ως οικοδεσπότης, είτε ακόμα και ως φιλοξενούμενος, σε μια ατμόσφαιρα που απείχε χιλιόμετρα μακριά από καταστάσεις που έζησαν ομάδες που πήγαν να παίξουν ματς τίτλου. Ατμόσφαιρα γηπεδική. Χωρίς αντικείμενα, χωρίς... ιπτάμενες φυσούνες. Ατμόσφαιρα που λίγο έλειψε να «δυναμιτιστεί» με το σόου που καταγράφηκε το πρωί της Κυριακής στο στάδιο της Τούμπας, με τον «τυπικό έλεγχο» της Αστυνομίας κατόπιν εντολής.

Αναφορικά με ο,τι συνέβη μετά το σφύριγμα της λήξης του Γερμανού διαιτητή και τις αποφάσεις του, που θα μπορούσαν να γίνουν «σημαία» για τον ηττημένο, ανάχωμα στην πίεση που φέρνει μια ήττα σε μια τέτοιας σημασίας αναμέτρησης.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε διότι δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος ενός ντέρμπι. Παίρνει χαμηλό βαθμό αναφορικά με την αγωνιστική του εικόνα, που τον έκανε να φύγει από την Τούμπα ηττημένο, έστω και στις λεπτομέρειες. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ κλήθηκε να αποφασίσει για τη διαχείριση μιας κατάστασης αρνητικής για εκείνον. Και από το πρώτο σφύριγμα της λήξης και μετά, ο ΠΑΟΚ άρχισε να διαχειρίζεται το τελικό αποτέλεσμα ως πρωταθλητής. Ως ομάδα που έπαιξε, έχασε και αρχίσει από την πρώτη στιγμή να «διαβάζει» τα αγωνιστικά μηνύματα που του έστειλε αυτή η ήττα.

Η συζήτηση για τις διαιτητές αποφάσεις έμεινε εκεί που έπρεπε. Θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ, αν ήθελε, να φυσήξει για να διατηρήσει τη σκόνη που σηκώθηκε από τις αποφάσεις των Γερμανών διαιτητών. Όμως, αν το έκανε αυτό, δεν θα μπορούσε να δει καθαρά τα μηνύματα της ήττας. Θα τα έβλεπε αργότερα και θα είχε χαθεί χρόνος. Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ επέλεξε συνειδητά να κρατήσει χαμηλούς τόνους, διότι οι ομάδες προχωρούν όταν μαθαίνουν να χάνουν. Όταν έχουν από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα λεπτά το καθαρό μυαλό να αντιλαμβάνονται τα όσα συμβαίνουν.

Η «παντιέρα» της κακής διαιτησίας ήταν εκεί, δίπλα του, με το τέλος της αναμέτρησης. Κανείς από τον οργανισμό του ΠΑΟΚ δεν τη σήκωσε, σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης βρήκε 30.000 φιλάθλους να συμπεριφέρονται ακριβώς αντίθετα με αυτό που κάποιοι περίμεναν, ίσως και να ήλπιζαν, με τον ηλεκτρονικό πίνακα να καταγράφει ήττα των «ασπρόμαυρων». Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ λειτούργησε υποδειγματικά τόσο πριν και κατά την διάρκεια της αναμέτρησης, όσο και μετά το τέλος αυτής, σε όλα τα επίπεδα.

Μπορεί να δόθηκαν αρκετά ερεθίσματα για... παραστρατήματα που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία, μπορεί το κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα με όλα όσα έκανε ο Ολυμπιακό εξωαγωνιστικά να είχε φέρει αρκετή ένταση, όμως όταν ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός κλήθηκε να αποφασίσει με τους σφυγμούς στα «κόκκινα» και την γεύση της ήττας, λειτούργησε με νοοτροπία πρωταθλητή. Και άξιος πρωταθλητής γίνεται αυτός που όσο καλά ξέρει να κερδίζει, άλλο τόσο καλά ξέρει και να χάνει. Που ξέρει να μην τον παρασύρει το πανηγυρικό κλίμα της μέθης μιας νίκης, και ταυτόχρονα ξέρει να διαχειρίζεται την πικρία μιας ήττας.

Το να μάθεις να κερδίζεις σε κάνει πρωταθλητή, και το να μάθεις να χάνεις σε βοηθά να παραμείνεις, να ξαναγίνεις πρωταθλητής. Και αυτή η δεύτερη ανάγνωση είναι απάντηση σε όλους εκείνους που, κρίνοντας εξ ιδίων, τα αλλότρια, είχαν προτρέξει να προδικάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα διαχειριζόταν έναν αρνητικό αποτέλεσμα, κυρίως διότι θα ήλπιζαν πως αυτό θα είχε συμβεί. 

Super League 1ποδόσφαιροΠΑΟΚΟλυμπιακός