Αθλητισμός|08.12.2018 15:13

Ζωή-εφιάλτης για τον μικρό Αφγανό που είχε το όνειρο να γίνει ο Μέσι (pics, vid)

Newsroom

Το 2016 ο επτάχρονος, σήμερα, Μουρτάζα Αχμαντί από το Αφγανιστάν έκανε το όνειρό του πραγματικότητα όταν συνάντησε τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή, Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ.

Η φωτογραφία του Αφγανού, άλλωστε, με τη φανέλα του Αργεντινού επιθετικού της Μπαρτσελόνα από πλαστική σακούλα είχε γίνει viral με αποτέλεσμα ο άσσος της Μπάρτσα να του χαρίσει δυο φανέλες της ομάδας του και της «αλμπισελέστε» και μία μπάλα με την υπογραφή του.

Εκείνο, όμως, το θαύμα για τον Μουρτάζα Αχμάντι, ήταν ένα μάλλον ευχάριστο διάλειμμα στην δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του. Πριν λίγες ημέρες ο Μουρτάζα Αχμάντι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για δεύτερη φορά την εστία τους ύστερα από τις απειλές των ταλιμπάν.

Μάλιστα, καθώς άφησαν αιφνιδιαστικά το σπίτι που έμεναν τους τελευταίους μήνες, δεν μπόρεσαν να πάρουν τίποτα μαζί τους. Ούτε, φυσικά, τα «δώρα» που άφησε ο Αργεντινός στον μικρό. Ο επτάχρονος, πλέον, Μουρτάζα συγκλονίζει όταν θυμάται τον Μέσι, παραδέχεται ότι του λείπει κι ονειρεύεται να τον συναντήσει ξανά.

«Θέλω πίσω τη φανέλα μου»

«Μου λείπει ο Μέσι. Θέλω πίσω τη φανέλα. Όταν τον συναντήσω θα του πω: “Σαλάαμ (χαιρετισμός στην αραβική γλώσσα) και τι κάνεις;”. Θα μου πει “ευχαριστώ και θα πάμε στο γήπεδο, όπου θα παίζει”. Εγώ θα τον παρακολουθώ», είπε ο μικρός στο AFP, ενώ στο αντίστοιχο ισπανικό δήλωσε: «Μου λείπει το σπίτι, εδώ δεν έχω μπάλα, δεν μπορώ παίξω».

Η μητέρα του μικρού Μουρτάζα, Σαφίκα, προσπαθεί να περιγράψει τις αντίξοες συνθήκες επιβίωσης της οικογένειας. Οι ταλιμπάν ψάχνουν για τον μικρό και απειλούν να τον τεμαχίσουν, εάν η οικογένεια δεν τους δώσει χρήματα.

«Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τίποτα από τα υπάρχοντά μας, μείναμε μόνοι. Οι ταλιμπάν ρωτούσαν για το παιδί μου. Είπαν ότι εάν τον πιάσουν, θα τον τεμαχίσουν. Μας είπαν: “Γίνατε πλούσιοι, δώστε μας τα χρήματα που πήρατε από τον Μέσι ή θα πάρουμε το γιο σας”. Τα βράδια βλέπαμε αγνώστους να παρακολουθούν το σπίτι μας, δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε να παίξει με τα άλλα παιδιά. Φοβόμασταν ότι κάτι κακό θα συμβεί», υποστηρίζει η μητέρα του Μουρτάζα.

Ο μικρός σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο. Σταμάτησε και να παίζει στον δρόμο «γιατί φοβόμασταν ότι θα τον απαγάγουν», εξήγησε ο αδερφός του, Χουμαγιούν, ο οποίος του είχε φτιάξει την πλαστική φανέλα.

Η οικογένεια ανήκει σε ένα εθνικό γκρουπ, το οποίο έχει στοχοποιηθεί από τους Σουνίτες Τάλιμπαν. Η περιοχή που έμεναν, νοτιανατολικά της περιφέρειας Γκάζνι θεωρείται στρατηγικής σημασίας στη διένεξη μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν. Και αυτό έχει ως συνέπεια να διεκδικούν και οι δυο πλευρές, διαρκώς την κυριαρχία της. Η δεύτερη συνέπεια είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί. Περί τους 300.000 Αφγανούς έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, από την αρχή του 2018.

Αυτό έκανε η οικογένεια του Μούρταζα τον περασμένο Νοέμβριο, στην τελευταία έκρηξη βίας. Μέσα σε λίγες ώρες, το ξημέρωμα, η οικογένεια τράπηκε σε φυγή. Για δεύτερη φορά, διότι είχαν αποπειραθεί να μετακομίσουν κάπου όπου θα υπάρχει ασφάλεια και το 2016. Είχαν ζητήσει άσυλο στο Πακιστάν. Δεν το πήραν. Στο τελευταίο συμβάν, έγιναν τα εξής. «Ακούσαμε πυροβολισμούς και φύγαμε, αφήνοντας τα πάντα πίσω. Αφήνοντας όλη τη ζωή μας πίσω. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν πήραμε καν τις εμφανίσεις που 'χε δώσει ο ποδοσφαιριστής στο γιο μου», είπε η μητέρα του παιδιού.

Και τώρα ο μικρός ελπίζει να ξαναγίνει το θαύμα: Να δει, δηλαδή, πάλι τον Μέσι και να πάρει πίσω τις φανέλες του.

ΑφγανιστάνΛιονέλ ΜέσιΜπαρτσελόνα