Αθλητισμός|03.03.2020 13:58

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι της μεγάλης ευκαιρίας στην Euroleague

Θοδωρής Φελάνης

Οι εποχές που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού άρχιζαν από τον Μάρτιο να μελετούν προσφορές αεροπορικών εταιριών με προορισμό την εκάστοτε πόλη που διοργανώνει το Final-4 της Euroleague φαίνεται να έχουν περάσει. Το «ταβάνι» των δυο αιωνίων  που συγκρούονται στο ΣΕΦ για την 27η αγωνιστική της διοργάνωσης (21.00, NS2),έχει χαμηλώσει, όχι βέβαια στον βαθμό που κάποιος να μπορεί να ισχυριστεί πως είναι έτοιμο να πέσει να τους… πλακώσει όμως κακά τα ψέματα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως βρίσκονται και στα ντουζένια τους!

Παναθηναϊκός: Θέλει να κάνει νέο ξεκίνημα

Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από συνεχόμενες ήττες κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Στα τελευταία πέντε ματς μετράει μόλις μια νίκη( αυτή απέναντι στην Ζενίτ), καθώς ηττήθηκε επίσης από Βαλένθια και Ερυθρό Αστέρα. Η εικόνα της ομάδας τον τελευταίο μήνα είναι προβληματική, εμφανίζει μεγάλες μεταπτώσεις και δείχνει αδυναμία να αντιμετωπίσει προβλήματα σε επίθεση και άμυνα. Οι «πράσινοι» έχουν ρεκόρ 14-12, παρά τις «αναλαμπές» που στη διάρκεια της σεζόν είχαν(νίκες με Εφές, ΤΣΣΚΑ), έδειξαν πως υπολείπονται σε ποιότητα και διάρκεια των ομάδων που πλαισιώνουν την πρώτη 5άδα της βαθμολογίας. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο  Παναθηναϊκός θέλει να εξασφαλίσει την παρουσία του στα πλέι οφ αναμένοντας μια …βολική διασταύρωση. Μέχρι τότε χρειάζεται όμως καλές εμφανίσεις και νίκες που θα δώσουν αυτοπεποίθηση ώστε να «φωλιάσει» ξανά η πίστη και η ελπίδα στις καρδιές παίκτες και φιλάθλων. Θα καταφέρει ο Πιτίνο να αντιστρέψει την κατάσταση;

«Άνθισε» λίγο πριν την άνοιξη

Ο Ολυμπιακός από την αρχή της χρονιάς έδειχνε… χαμένος από χέρι. Κακές επιλογές ,λάθη και αλλαγές επί αλλαγών. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε  να «συμμαζέψει» την υπάρχουσα κατάσταση και να προετοιμάσει την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Η προσπάθεια του Έλληνα τεχνικού απέδωσε αν κρίνουμε από την εικόνα που παρουσιάζει ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι έχουν τρεις νίκες στα τελευταία πέντε ματς. Σημειωτέων πως λίγες ημέρες πριν στο Τελ Αβίβ, έχασαν στον …πόντο από την Μακάμπι σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο σουτ ή καλύτερα σε μια λάθος απόφαση των διαιτητών που μάλιστα δέχθηκαν εκ των υστέρων την επίπληξη της Euroleague για την υπόδειξη τους… Ο Ολυμπιακός έγινε ξανά ανταγωνιστικός και το εντυπωσιακό είναι πως ο Μπαρτζώκας στερείται της παρουσία ακρογωνιαίων λίθων της ομάδας όπως ο Σπανούλης κι ο Μιλουτίνοφ εξαιτίας τραυματισμών. Οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους και την δεδομένη στιγμή έχουν το «μομέντουμ». Μια πρόκριση στα πλέι οφ για τον Ολυμπιακό(που έχει  ρεκόρ 11-15) θα ισοδυναμεί τηρουμένων των αναλογιών με ένα μικρό θαύμα.

Οι αριθμοί στο… «πράσινο»

Τα νούμερα λένε … «Παναθηναϊκός». Οι «πράσινοι» υπερέχουν σε όλους σχεδόν τους τομείς της στατιστικής διαθέτοντας υψηλότερες επιδόσεις σε πόντους, ασίστ, ποσοστά σε δίποντα, τρίποντα, βολές. Επίσης υπερέχει σε ριμπάουντ, κλεψίματα αλλά και τάπες με τον Ολυμπιακό να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις στην άμυνα καθώς δέχεται 81,2 πόντους ανά ματς με τον Παναθηναϊκό να έχει μια από τις χειρότερες άμυνες της διοργάνωσης καθώς δέχεται 85,2 ανά αγώνα. Ο Παναθηναϊκός έχει πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Τους: Τόμας(14,2π.), Καλάθη (13,3), Φριντέτ(13,6), Παπαπέτρου (11), και Ράις(10). Ο Ολυμπιακός διαθέτει τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων εκ των οποίων οι δυο δεν θα παίξουν(ο Σπανούλης και ο Μιλουτίνοφ). Πρώτος σκόρερ είναι ο Πρίντεζης με 12,1 πόντους ανά ματς. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Οκτάβιους Έλις ο οποίος έπαιξε σε πέντε ματς της Euroleague κι έχει 7,4 πόντους και 5,6 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός σε νούμερα

Παναθηναϊκός       

Πόντοι: 88,2

Ριμπάουντ: 35,7

Ασίστ 18,1

Κλεψίματα: 6,3

Τάπες: 3,2

Δίποντα:56%

Τρίποντα:36,4%

Βολές: 76,8%

Παθητικό: 85,2 π.

Ολυμπιακός

Πόντοι: 81,04

Ριμπάουντ: 35,2

Ασίστ 17,1

Κλεψίματα: 1,2

Τάπες: 2,1

Δίποντα: 55,5%

Τρίποντα:35,07%

Βολές:73,3%

Παθητικό: 81,2π.

ΠαναθηναϊκόςEuroleagueμπάσκετΟλυμπιακός