Αθλητισμός|03.03.2020 17:09

Oμάδα εργασίας της UEFA για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στο αγωνιστικό πρόγραμμα

Newsroom

Ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της συμφόρησης που ενδέχεται να προκληθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα από αναβολές αγώνων εξαιτίας του κοροναϊού αποφάσισε να συγκροτήσει η UEFA σε συνεργασία με την ένωση ευρωπαϊκών λιγκών, στη διάρκεια του 44oυ τακτικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, που διεξάγεται στο Άμστερνταμ

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κοροναϊού: «Ας μην πανικοβληθούμε για τον κοραναϊό. Αυτές είναι οι ώρες κατά τις οποίες οι υπεύθυνοι των διοργανώσεων πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και πρέπει να το κάνουν σε συνεργασία με τις Αρχές. Δεν γνωρίζω αν το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι ένα αντίδοτο για τον κοροναϊό, σίγουρα όμως μπορεί να είναι για άλλες ασθένειες όπως οι διακρίσεις και ο ρατσισμός», τόνισε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την παράδοση του ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα καινοτομούμε με το VAR. Επίσης, το διεθνές ημερολόγιο πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων. Χρειάζεται να αναρωτηθούμε πόσα παιχνίδια μπορεί να παίξει ένας παίκτης σε ένα χρόνο. Και φυσικά το οφσάιντ. Πρέπει δούμε αν το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό. Πρέπει όλοι να το συζητήσουμε μαζί», πρόσθεσε. 

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, εξήγησε ότι συστήθηκε ομάδα εργασίας για να «εργαστεί πάνω σε θέματα του αγωνιστικού προγράμματος», ενώ ο πρόεδρος της ελβετικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ντομινίκ Μπλαν, έδειξε ακόμη πιο προβληματισμένος: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να κλονίσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στα θεμέλιά του». Άλλωστε στην Ελβετία ανέβαλλαν τους αγώνες μέχρι τις 23 Μαρτίου, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στάθηκε στις επιτυχίες της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια: «Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 38% την περασμένη σεζόν, πέντε δισεκατομμύρια θεατές αναμένονται για το EURO 2020, δηλαδή τριάντα φορές το Superbowl, τρία εκατομμύρια φιλάθλων που θα βρεθούν στα γήπεδα, ενώ 15 δισεκατομμύρια ευρώ, επενδύθηκαν στον κύκλο εργασιών 2016-20. Πρέπει να ντρεπόμαστε για όλα αυτά; Πάντως όλα εξαρτώνται από αυτό που εννοούμε επιτυχία. Δεν είναι ο κόσμος που αλλάζει, είμαστε εμείς που τον αλλάζουμε. Και πρέπει να επιβεβαιώσουμε αξίες, όπως ανοικτά πρωταθλήματα, ανόδους και υποβιβασμούς, το δικαίωμα των συνομοσπονδιών να οργανώνουν ηπειρωτικά τουρνουά, την ποδοσφαιρική ανάπτυξη και την ανακατανομή των κερδών. Όλα αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμα», είπε ο Τσέφεριν και ζήτησε «μηδενική ανοχή» απέναντι στον ρατσισμό, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ινφαντίνο. 

UEFAΑλεξάντερ ΤσέφερινFIFAΤζιάνι ΙνφαντίνοΚορονοϊός