Αθλητισμός|04.03.2020 10:30

Οι αλλαγές του Μπαρτζώκα που μεταμόρφωσαν τον Ολυμπιακό

Θοδωρής Φελάνης

Η εντολή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας έλαβε από τη διοίκηση του Ολυμπιακού στις αρχές Ιανουαρίου, όταν έδινε ξανά τα χέρια με τους αδελφούς Αγγελόπουλους για να επιστρέψει στο μεγάλο λιμάνι, ήταν να βελτιώσει στο μέτρο του δυνατού, την εικόνα της ομάδας και ταυτόχρονα να σχεδιάσει με προσοχή το «αύριο».Η εμφάνιση με την ΤΣΣΚΑ(στις 7 Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ) ήταν ένα δείγμα αυτού που ο Μπαρτζώκας οραματίζεται για τον Ολυμπιακό του … μέλλοντος. Ακόμη και τότε βέβαια ο ίδιος γνώριζε καλά πως θα έπρεπε να προσαρμόσει τα «θέλω» του με τα «υλικά» που είχε στα χέρια του. Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποιες «σταθερές» στην φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα στις οποίες δεν κάνει «εκπτώσεις».

Η ταχύτητα , οι πολλές πάσες , οι συνεργασίες, η κίνηση από όλους τους παίκτες στην επίθεση προσφέρουν κατά τον 54χρονο κόουτς αυτοματισμούς απαραίτητους για κάθε  ομάδα που σέβεται τον εαυτό της. Επιμένει πολύ στον τομέα της άμυνας, ειδικά σε αυτό το κομμάτι παιχνιδιού είχε καταφέρει να βάλει την «σφραγίδα» του κατά την προηγούμενη θητεία του στον Ολυμπιακό. Θέλει να δουλεύει με παίκτες που βάζουν την ομάδα πάνω από όλα , επιμένει στο θέμα της χημείας κι έχει αποδείξει πως διαθέτει την ικανότητα να επιλέγει παίκτες με  κίνητρο και φλόγα να αποδείξουν πως αξίζουν να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο. Το έκανε ξανά με τις περιπτώσεις των ΜακΚίσικ και Έλις. Θυμίζουμε πως το 2012 ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τον Μπαρτζώκα να χρησιμοποιεί επτά παίκτες που δεν είχαν στο παρελθόν αγωνιστεί στην κορυφαία διοργάνωση.

Έχει αδυναμία στα ψηλά γκαρντ όπως και στους αθλητικούς ψηλούς καθώς θεωρεί πως αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα και στην άμυνα ώστε να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα οι αντίπαλες ομάδες μετά τις αλλαγές στα σκριν. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα επιδιώξει για τον Ολυμπιακό της σεζόν 2020-21. Την επόμενη χρονιά άλλωστε η  φυσιογνωμία του Ολυμπιακού αναμένεται να  είναι εντελώς διαφορετική καθώς συμβόλαια πρωτοκλασάτων παικτών ολοκληρώνονται. Για την ώρα όμως αυτό που απασχολεί τον Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του είναι η μεγάλη πρόκληση που προέκυψε μετά και την νίκη επί του αιώνιου αντιπάλου Παναθηναϊκού, δηλαδή της πρόκρισης στην 8άδα της Euroleague.

μπάσκετΟλυμπιακόςEuroleagueΠαναθηναϊκός