Αθλητισμός|14.03.2020 19:21

Πέθανε ο Γιάννης Καλογεράς, ο θρυλικός «κατάσκοπος» του Παναθηναϊκού

Newsroom

H οικογένεια του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου πενθεί για την απώλεια του Γιάννη Καλογερά που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο Γιάννης Καλογεράς, υπήρξε ο θρυλικός «κατάσκοπος» του «τριφυλλιού», είχε διατελέσει βοηθός προπονητή και σκάουτ του Παναθηναϊκού, ενώ υπήρξε και ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα (16/03) στις 10.30 στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου.

O Παναθηναϊκός αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο ακούραστος εργάτης του Παναθηναϊκού επί δύο δεκαετίες ('80-'90), Γιάννης Καλογεράς, «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 83 ετών. Ο «Κατάσκοπος» διατέλεσε βοηθός προπονητή και σκάουτ του Τριφυλλιού, αλλά και υπηρεσιακός προπονητής για δύο αγώνες. Συλλυπητήρια στους οικείους του...»

Ποιος ήταν ο Γιάννης Καλογεράς

Ο Καλογεράς, ήταν Περιστεριώτης και αγωνίστηκε ως παίκτης (1950-1963) του Ατρομήτου και βοηθός προπονητή (1965-1967). Στο ενδιάμεσο φοίτησε στη Σχολή Προπονητών, ενώ για μερικά χρόνια δοκίμασε την τύχη του με επιτυχία και στη μακρινή Αυστραλία ως προπονητής σε ομάδες του Σίδνεϊ κατακτώντας και το πρωτάθλημα Αυστραλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το ’74.

Ο Γιάννης Καλογεράς (δεξιά) στο πλευρό του Λάκη Πετρόπουλου (Intime)

Τη σεζόν 1980-1981, ο Στέφαν Κόβατς, σπουδαίος προπονητής εκείνης της εποχής, έθεσε ως όρο για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, την πρόσληψη του Γιάννη Καλογερά στη θέση του βοηθού- μάνατζερ. Κι έκτοτε ήταν σχεδόν επί δύο δεκαετίες δίπλα στους προπονητές του Παναθηναϊκού αλλά και στον ιστορικό πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Βαρδινογιάννη του οποίου υπήρξε στενότατος συνεργάτης. Κυρίως στο ευρύ κοινό όμως έγινε γνωστός ως ο «κατάσκοπος» καθώς ήταν ο άνθρωπος που πήγαινε στο εξωτερικό παρακολουθούσε τους αντιπάλους του «τριφυλλιού», ενώ έβλεπε και υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους. Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1999. 

Ο Καλογεράς ήταν επί δύο δεκαετίες στενός συνεργάτης του Γ. Βαρδινογιάννη (Intime)

Μιλώντας στο lifeathens είχε δηλώσει: «Παρακολουθούσα τα παιχνίδια των αντίπαλων ομάδων και συγκέντρωνα στοιχεία είτε για κάθε παίκτη ξεχωριστά, είτε για το σύνολο των αντίπαλων συγκροτημάτων και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών. Μετά την επεξεργασία των στοιχείων καθόριζα την αγωνιστική τακτική της ομάδας μας. Ήμουν επίσης υπεύθυνος για το σύνολο των μεταγραφών από το ’81-’90. Μετά από δικές μου εισηγήσεις αποκτήθηκαν παίκτες όπως οι: Μαυρίδης, Σαραβάκος, Λαλίνγκ, Τσινός, Ζάετς, Χριστοδούλου, Καλατζής και άλλοι»...

Ο Καλογεράς στην άφιξη του Τζέισον Πόλακ (Intime)

Η... μάντρα στο Τορίνο

Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές ιστορίες που κυκλοφορούν για τον Καλογερά, θρυλείται ότι είχε πηδήξει από μια μάντρα στο Τορίνο προκειμένου να παρακολουθήσει κρυφά, δίχως να γίνει αντιληπτός, την τελευταία προπόνηση της Γιουβέντους πριν από τον καθοριστικό αγώνα με το «τριφύλλι» για το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1987-88, οπότε οι «πράσινοι» πανηγύρισαν μια από τις σημαντικότερες προκρίσεις της ιστορίας τους χάνοντας με 3-2 καθώς είχαν νικήσει 1-0 στο ΟΑΚΑ...

Γιάννης ΚαλογεράςΠαναθηναϊκόςποδόσφαιρο