Αθλητισμός|15.03.2020 16:02

UEFA: Εξετάζει Final 4 σε Champions και Europa League - Τι ισχύει για Euro και πρωταθλήματα

Newsroom

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει μπλακ άουτ στον αθλητισμό καθώς έχει μπει λουκέτο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και στην πλειονότητα των εθνικών πρωταθλημάτων. Δίχως ακόμη να μπορεί να εκτιμήσει κάποιος πότε θα επιστρέψει το ποδόσφαιρο στην κανονικότητα, η UEFA εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την ολοκλήρωση των διοργανώσεων της, ενώ υπάρχει και το μεγάλο ερωτηματικό με το Euro 2020 που επηρεάζει άμεσα και όλα τα πρωταθλήματα καθώς, προ κορονοϊού, υπήρχε deadline για τη λήξη τους προκειμένου να έχουν χρόνο για να προετοιμαστούν οι Εθνικές ομάδες για το Ευρωπαϊκό.

Δεδομένου όμως ότι η μετάθεση του Euro για το καλοκαίρι του 2021 μοιάζει πια αναπόφευκτη, ο βασικός προβληματισμός που υπάρχει στην UEFA αφορά το Champions League και το Europa League που έχουν μείνει στη μέση καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι φάσεις των «16». Σε περίπτωση λοιπόν που ο κορονοϊός εξαλειφθεί σχετικά άμεσα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας θα έχουν χαθεί αρκετές εβδομάδες από το αρχικό καλεντάρι, η UEFA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει την ημιτελική φάση με ένα final 4, με νοκ άουτ αγώνες, που θα γίνουν στην ίδια πόλη (πιθανότατα σε Κωνσταντινούπολη και Γκντασκ).

Πιέζουν οι Λίγκες

Η εν λόγω πρόταση αναμένεται να τεθεί υπό συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την Τρίτη (17/3) μεταξύ της UEFA και των εθνικών ομοσπονδιών. Εκεί οι Ομοσπονδίες αναμένεται να ζητήσουν προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων. Αυτό αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters που σημειώνει ότι στην τηλεδιάσκεψη, πέραν των 55 ομοσπονδιών, θα λάβει μέρος η ECA (η Ενωση των συλλόγων), αλλά και των ποδοσφαιριστών.

Οι Ομοσπονδίες πιέζουν για να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων και αυτό θα είναι το βασικό αίτημά τους προς την UEFA. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν διακοπεί, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά υπάρχει εκτίμηση (ή ελπίδα) ότι ίσως καταστεί δυνατό να συνεχιστούν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η οικονομική ζημία θα είναι τεράστια καθώς εκτιμάται ότι η θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για τους μεγάλους συλλόγους.

Γι' αυτό και θα πιέσουν για τη μετάθεση του Euro, είτε τον ερχόμενο χειμώνα, είτε το επόμενο καλοκαίρι, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι ευρωπαϊκές λίγκες εντός του καλοκαιριού.

ΚορονοϊόςEuropa LeagueChampions LeagueUEFA