Αθλητισμός|16.03.2020 15:34

Το «πρέσινγκ» του κορονοϊού στα αστέρια του αθλητισμού - Μεγαλώνει η λίστα με τα κρούσματα

Θοδωρής Φελάνης

Ο ιός Covid-19 δεν κάνει εξαιρέσεις, η ανθεκτικότητα του όπως και η δυνατότητα μεταδοτικότητας του εκπλήσσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Αντιμέτωποι με τον κορονoϊό,  έχουν μεταξύ άλλων τεθεί διάσημοι αθλητές που υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετράει ήδη αρκετά θετικά κρούσματα. Ένα από αυτά ήταν και ο τεχνικός της Άρσεναλ Μικέλ Αρτέτα που υποχρέωσε την Premier League να προχωρήσει σε αναβολή διεξαγωγής αγώνων. Θετικός βρέθηκε και ο παίκτης της Τσέλσι Χάντσον-Οντόι  ενώ ο προπονητής της Λέστερ , Μπρένταν Ρότζερς, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως τρεις παίκτες της ομάδας έχουν τεθεί σε καραντίνα με συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό. Προληπτικά σε καραντίνα τέθηκε κι ο αριστερός μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Μπενζαμέν Μεντί. Η Έβερτον ανακοίνωσε πως όλη η ομάδα τέθηκε  σε καραντίνα .

Μεγάλη η λίστα στην Ιταλία

Το πρώτο θετικό κρούσμα στο ιταλικό ποδόσφαιρο(στην SeriaA) ήταν ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι της Σαμπντόρια. Ακολούθησαν οι συμπαίκτες του Ομάρ Κόλεϊ, Άλμπιν Έκνταλ, Αντόνιο Λα Γκουμίνα, Μόρτεν Τόρσμπι, Φάμπιο Ντε Πάολι, Μπαρτόζ Μπερεζίνσκι. Από την  Γιουβέντους θετικός βρέθηκε ο Ντανιέλε Ρουγκάνι. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας Αντρέα Ανιέλι  δήλωσε πως 121 μέλη της Γιουβέντους (παίκτες, προσωπικό, προπονητές κ.α.) μπήκαν σε καραντίνα. Από την Φιορεντίνα οι: Χερμάν Πετσέλα, Πατρίκ Κουτρόνε, Ντούσαν Βλάχοβιτς. Στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Ανόβερο νόσησαν ο Τίμο Χούμπερτς και ο Γιάνες Χορν.  Στην Πάντερμπορν ο Στέφαν Κίλιαν. Στην Ισπανία από την Βαλένθια τον ιό κόλλησαν ο Εζεκιέλ Γκαράι , ο Γκαγιά όπως κι Γάλλος κεντρικός αμυντικός Ελιακίμ Μανγκαλά.  Στην Γαλλία ο 28χρονος Κορεάτης επιθετικός της Τρουά Σουκ Γιουν Τζουν. Στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο θετικός στον βγήκε ο αντιπροέδρος της Φλαμένγκο Μαουρίσιο Γκόμες Ντε Μάτος ο οποίος πριν από δυο εβδομάδες είχε ταξιδέψει στην Ισπανία, συνάντησε μέλη της Ρεάλ και παρακολούθησε το Clasico.

Ο Γκομπέρ και οι άλλοι

Το πρώτο κρούσμα αθλητή που βρέθηκε θετικός στο ΝΒΑ και προκάλεσε την διακοπή του πρωταθλήματος ήταν αυτό του Ρούντι Γκομπέρ των Γιούτα Τζαζ. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα 48αωρο πριν εξεταστεί ο Γάλλος φόργουορντ διακωμωδούσε τις οδηγίες της λίγκας για αποφυγή περιττών επαφών. Θέλοντας να κάνει πλάκα άγγιξε όλα τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων(!) δείχνοντας πως κάθε άλλο παρά σοβαρά είχε λάβει τις συστάσεις που του είχαν γίνει. «Έχω βιώσει τόσα συναισθήματα από τη στιγμή που έμαθα τη διάγνωση μου. Κυρίως φόβο, άγχος και ντροπή! Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι θα ήθελα να απολογηθώ δημόσια στους ανθρώπους τους οποίους ενδεχομένως έβαλα σε κίνδυνο. Εκείνη τη στιγμή δεν είχα ιδέα ότι είχα νοσήσει... Ελπίζω η ιστορία μου να λειτουργήσει ως προειδοποίηση ώστε άπαντες να το πάρουν σοβαρά», δήλωσε μετανιωμένος. Θετικοί στο ιό από τους Γιούτα Τζαζ βρέθηκαν επίσης ο Ντόναβαν Μίτσελ όπως και ο Εμάνουελ Μούντιεϊ. Ομάδες που αντιμετώπισαν τελευταία τους Τζαζ όπως οι  Ουίζαρντς τέθηκαν σε καραντίνα στα σπίτια τους, ως προσωρινό μέτρο προφύλαξης.  Θετικός από τους Νιτρόιτ Πίστονς βρέθηκε ο Κρίστιαν Γουντ.

Ο Τόμπκινς και η Ρεάλ

Στην Ευρώπη το πρώτο κρούσμα καλαθοσφαιριστή από την κορυφαία διοργάνωση(Euroleague) προήλθε από την Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν ο αμερικανός Τρέι Τόμπκινς. Με δελτίο Τύπου  η ομάδα της Μαδρίτης ανακοίνωσε πως θέτει για δυο εβδομάδες παίκτες , προπονητές και προσωπικό σε καραντίνα ενώ διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις «Ευχαριστώ για την αγάπη σας , αισθάνομαι καλά και περιμένω να περάσει ο ιός σε αυτό το στάδιο», ήταν το μήνυμα του Τόμπικινς.

Η Ιταλική Πέζαρο από την Τετάρτη (11/3) ανακοίνωσε πως δυο παίκτες της (δεν αναφέρθηκαν τα ονόματα της) βρέθηκαν θετικοί. «Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι μετά από συγκεκριμένα τεστ, δύο αθλητές μας βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.Η ομάδα μας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ακολουθώντας τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της ιταλικής ομάδας.


Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι χώρες του κόσμου που δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα

Κορονοϊός: Τι να κάνετε εάν μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα

Κορονοϊός: Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία - Το σχέδιο για να «αντέξουν»

Πρόβλεψη-«βόμβα» καθηγητή για κορονοϊό: «Πιθανότητα για 5.000 κρούσματα σε 15 ημέρες»


ΚορονοϊόςSerie AποδόσφαιροNBAPremier LeagueLa Liga