Αθλητισμός|23.03.2020 12:07

Basket League: Πέντε ερωτήσεις - απαντήσεις για το μέλλον του πρωταθλήματος

Θοδωρής Φελάνης

Σε στάση… αναμονής είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αθλητισμός εξαιτίας του κορονοϊού, καθώς στον «αέρα» βρίσκονται διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro, το Champions League, η Euroleague κ.α. Ειδικότερα στο μπάσκετ κάποια εθνικά πρωταθλήματα έχουν ήδη ανακοινώσει την οριστική διακοπή τους για την φετινή σεζόν. Η δική μας Basket League οργανώνει με πρωτοβουλία του ΕΣΑΚΕ τηλεδιάσκεψη(23/3 στις 16.00) μεταξύ των ομάδων. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο πρόωρης λήξης του πρωταθλήματος. Το ethnos.gr παρουσιάζει τα δεδομένα και απάντα σε  πέντε εύλογα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.

1. Υπάρχει περίπτωση να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα έστω και τέλη Μαΐου;

Απάντηση: Φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε ξανά πρωτάθλημα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι περισσότερες ομάδες έχουν δώσει άδεια στους παίκτες τους, υπάρχουν όμως και κάποιες που έχουν προχωρήσει σε λύση συμβολαίων. Πως θα γεμίσουν ξανά τα ρόστερ τους; Πρέπει επίσης να υπολογίσουμε τις εκτιμήσεις ειδικών προπονητών-γυμναστών που αναφέρουν πως μετά από μια τέτοια διακοπή απαιτείται προετοιμασία τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά με τραυματισμούς κλπ. Υπάρχει και κάτι ακόμη: Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία; Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι πως διακόπτουν την λειτουργία τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Εάν αυτή η παύση λειτουργίας συνεχιστεί προφανώς και δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για εκτός έδρας παιχνίδια.

2. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρωτάθλημα έστω και μέσα στο καλοκαίρι;

Απάντηση: Εάν αναβληθούν τα προολυμπιακά τουρνουά από την FIBA τότε θα προκύψουν πράγματι διαθέσιμες ημερομηνίες. Ενδεχομένως να υπάρξουν προτάσεις επανεκκίνησης ακόμη και τον Ιούνιο όμως και πάλι υπάρχουν ερωτήματα που δεν μπορούν για την ώρα να απαντηθούν όπως:«πότε θα επιτραπούν ξανά οι πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ όπου βρίσκονται οι περισσότεροι ξένοι παίκτες των ομάδων;». Πρέπει να υπολογιστεί επίσης πως όποιος επιστρέφει από το εξωτερικό θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα για διάστημα 14 ημερών τουλάχιστον. 

3. Τι θα γίνει με τον πρωταθλητή και τους ουραγούς της βαθμολογίας;

Απάντηση: Το θέμα της ανάδειξης  πρωταθλητή χωρίς την ολοκλήρωση της αγωνιστικής σεζόν είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση. Σχετικά με τους ουραγούς, η απόφαση οριστικής αναβολής του πρωταθλήματος για την σεζόν 2019-20 θα σημάνει παραμονή όλων των ομάδων στην μεγάλη κατηγορία ειδικά από την στιγμή που μαθηματικά δεν είχε υποβιβαστεί καμία ομάδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της 20ης αγωνιστικής. Η λογική λέει πως δεν πέφτει κανείς στην Α2.

4. Τι θα συμβεί  αν υπάρξει ζήτημα επιστροφής του Ολυμπιακού στην Α1;

Απάντηση: Το ερώτημα είναι ακόμη υποθετικό. Επισήμως δεν έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των ερυθρόλευκων τέτοια πρόθεση. Δεν αποκλείεται όμως μελλοντικά αυτό να συμβεί.

5. Ποιο θα είναι το νέο τοπίο στο μπάσκετ;

Οι οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που βιώνουμε αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά το τοπίο και στο ελληνικό μπάσκετ. Κάποιες ομάδες (από τις 14 που μετείχαν φέτος στην λίγκα) θεωρείται βέβαιο πως δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα (2020-21). H Α1 την τελευταία ειδικά διετία, ταλαιπωρήθηκε από τυχοδιωκτικές μεθόδους διαχειριστών ομάδων που πουλάνε και αγοράζουν ΑΦΜ και «τζογάρουν» στην «πλάτη» του μπάσκετ. Ευκαιρία για ξεκαθάρισμα και επανεκκίνηση.

μπάσκετBasket LeagueΕΣΑΚΕ