Αθλητισμός|24.03.2020 13:00

Γιόχαν Κρόιφ:Τέσσερα χρόνια χωρίς τον «Ιπτάμενο Ολλανδό»

Newsroom

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την απώλεια ενός εκ των σπουδαιότερων αθλητών στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Γιόχαν Κρόιφ σαν σήμερα στις 24 Μαρτίου του 2016 άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών στην Βαρκελώνη «χτυπημένος» από καρκίνο.Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» όπως έγινε γνωστός παγκοσμίως κατέκτησε τρεις φορές την Χρυσή Μπάλα, πανηγύρισε τρεις φορές το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τον Άγιαξ ενώ έκανε σπουδαία καριέρα κι ως προπονητής. Ήταν ένας αέρινος, πανέξυπνος, ταχύτατος ποδοσφαιριστής με καταπληκτική πάσα αλλά και δεινός σκόρερ.

Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1947. Το πατρικό του σπίτι βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από την έδρα του Άγιαξ. Αγάπησε το ποδόσφαιρο από τον πατέρα του τον οποίο έχασε νωρίς, σε ηλικία μόλις 12 ετών. Η μητέρα του εργάζονταν ως καθαρίστρια στο γήπεδο του Άγιαξ ενώ ο μετέπειτα σύζυγος της (πατριός του Γιόχαν) ήταν επίσης υπάλληλος της ομάδας του Άμστερνταμ. Μοιραία έγινε κι ο ίδιος μέλος των Ακαδημιών του Άγιαξ σε ηλικία 10 ετών. Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1964 και γρήγορα εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της φανερώνοντας ηγετικά χαρακτηριστικά που τον έκαναν να ξεχωρίζει. Με τον Άγιαξ κέρδισε έξι πρωταθλήματα Ολλανδίας , τέσσερα κύπελλα και τρία κύπελλα πρωταθλητριών.

Το 1973 πήρε μεταγραφή στην Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας. Με την Εθνική Ολλανδίας είχε 48 συμμετοχές και 33 γκολ. Το 1974 οδήγησε την Ολλανδία στον τελικό του Μουντιάλ ωστόσο ηττήθηκε από την Δυτική Γερμανία. Έκλεισε την καριέρα του στην Φέγενορντ σε ηλικία 36 ετών. Ως προπονητής εργάσθηκε με επιτυχία  στον Άγιαξ αλλά και στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1992 αλλά και τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα κύπελλο, τρία σούπερ καπ, ένα ευρωπαϊκό σούπερ καπ, ενώ είχε παρουσίες και σε δύο ακόμη ευρωπαϊκούς τελικούς.

Έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία υποδομών στην Βαρκελώνη. Η La Macia η καταπληκτική Ακαδημία της Μπαρτσελόνα από την οποία ξεκίνησαν παιδιά όπως ο Μέσι, ο Ινιέστα, ο Πικέ κ.α. ήταν προσωπικό του δημιούργημα.Υπήρξε μανιώδης καπνιστής κι αυτό συνέβαλε στο να κλονιστεί η υγεία του. Μετά το διπλό μπάι μπας στο οποίο υποβλήθηκε το 1991 σταμάτησε να καπνίζει και έλαβε μέρος αντικαπνιστική καμπάνια του υπουργείο Υγείας της Καταλονίας! Σε ερώτηση για το αν θα δέχονταν να συνεργαστεί με την Ρεάλ έχει δηλώσει πως αρκετά χρόνια πριν ο Άγιαξ ήθελε να τον πουλήσει στη Ρεάλ, αλλά εκείνος δεν ήθελε ποτέ να παίξει σε ένα κλαμπ το οποίο υποστήριζε ένας δικτάτορας όπως ο Φράνκο!

T
T

ΟλλανδίαποδόσφαιροΓιόχαν Κρόιφ