Αθλητισμός|11.12.2018 10:31

Η Χ.Α.Ν.Θ. γιορτάζει 100 χρόνια Ελληνικό μπάσκετ

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Το 1919 είναι μια σημαδιακή χρονιά για τον Ελληνικό αθλητισμό. Η αμερικανική αποστολή της Y.M.C.A. (Χ.Α.Ν. Αμερικής),που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη με στόχο να εμψυχώσει και να ψυχαγωγήσει στρατιώτες διαφόρων εθνικοτήτων που παραμένουν στην πόλη ακόμη και μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωτοδιδάσκουν το άθλημα του Μπάσκετ.

Η Χ.Α.Ν.Θ. μέσα στο 2019 έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο να τιμήσει την συμπλήρωση ενός αιώνα από την «εισαγωγή» του μπάσκετ στην χώρα μας . Η ανακοίνωση του προγράμματος των εκδηλώσεων θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη στις 12:00 στο Μουσείο Μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. στην Θεσσαλονίκη.

Έτσι άρχισαν όλα

Από το 1918 υπάρχουν αναφορές σχετικές με την άφιξη αμερικανικής αποστολής της YMCA στην Θεσσαλονίκη μέσω των «Σπιτιών του Στρατιώτη» . Ο στόχος της δημιουργίας αυτών των «Σπιτιών» ήταν να ψυχαγωγεί τους χιλιάδες στρατιώτες (Έλληνες και συμμάχους της «Αντάντ») που στρατοπέδευαν στην πόλη .

Μέλη της  YMCA  το 1919 κάνουν τις πρώτες επιδείξεις αγώνων του νέου αυτού αθλήματος που είχε ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Αμερική. Θυμίζουμε ότι στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της YMCA στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης  εφευρέθηκε το 1891 το Μπάσκετ από τον καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ.

Από εκείνη την χρονιά, το 1919, διασώζεται στο ιστορικό Αρχείο της ΧΑΝΘ και η γνωστή πια φωτογραφία που απεικονίζει πέντε άνδρες να έχουν βγάλει τα σακάκια τους και να παίζουν μπάσκετ έχοντας για καλάθι μια αναποδογυρισμένη καρέκλα.

Μέσα στο 1919 θα γίνουν στην Θεσσαλονίκη οι πρώτοι αγώνες μεταξύ στρατιωτών. Ταυτόχρονα η YMCA ενθαρρύνει την ίδρυση της  Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης. Το 1921 η Χ.Α.Ν.Θ. διοργανώνει το πρώτο επίσημο τουρνουά Μπάσκετ στην πόλη. Στην τροπαιοθήκη της  υπάρχει και το πρώτο Κύπελλο Μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη  το οποίο φέρει την υπογραφή: “YMCA Basketball 1921”.

Στα επόμενα χρόνια ,η ανάπτυξη που θα γνωρίσει το άθλημα θα είναι ραγδαία. Η συμβολή της ΧΑΝΘ στην διάδοση του μπάσκετ θα αποδειχθεί καθοριστική καθώς είναι το μοναδικό σωματείο που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη τεχνογνωσία (εξαιτίας των επαφών της με τις ΗΠΑ)για να μεταλαμπαδεύσει την γνώση που απαιτείται για την εκμάθηση του αθλήματος

Το 1923 η ΧΑΝΘ κατασκευάζει το πρώτο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη.

Το 1924 η άφιξη του Λιούης Ρης (αποφοίτου του κολεγίου του Σπρίνγκφηλντ της YMCA, μαθητής  του Νέισμιθ)για λογαριασμό της ΧΑΝΘ(Διευθυντής του Τομέα Φυσικής Αγωγής) ανοίγει νέους δρόμους για το άθλημα. Ο Ρης πρωτοστατεί στην προσπάθεια που στόχο είχε την εισαγωγή του μπάσκετ στα σχολεία. Το 1932, ο Συμεών Μαυροσκούφης επί σειρά ετών παίκτης, προπονητής, στέλεχος της ΧΑΝΘ  υπογράφει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας την ιδρυτική πράξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA).

Το 1934 ξεκινάει την λειτουργία του εντός του ιστορικού κτηρίου της ΧΑΝΘ το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα.

Τα επόμενα χρόνια η ΧΑΝΘ αναλαμβάνει και διοργανώνει (επί σειρά δεακαετιών με την συνεργασία του ΣΕΓΑΣ)Πανελλήνια και Τοπικά Πρωταθλήματα. Παράλληλα η ΧΑΝΘ είναι αυτή που εκπαιδεύει διαιτητές και διδάσκει τους επικαιροποιημένους κανονισμούς.

Από τα σπλάχνα της ΧΑΝΘ ξεπήδησαν και αναδείχθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες του Ελληνικού μπάσκετ , που τίμησαν τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως οι: Τ. Ταλιαδώρος,  Σ. Μαυροσκούφης, Τ. Νικολαϊδης, Α. Πεταλίδης, Μ. Τσικίνας, Λ. Τσάβας, Γ. Τρόντζος, Μ. Γιαννουζάκος, Θ. Ροδόπουλος, Δ. Ανανιάδης, Σ. Νικολαϊδης, Ν. Ζήσης και πολλοί άλλοι.

To Μουσείο της ΧΑΝΘ ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Το Μουσείο προσφέρει σε καθημερινή βάση αθλητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε Σχολεία, Αθλητικές ομάδες, Φροντιστήρια, Ακαδημίες Αθλητικών Συλλόγων κ.α. 

ΧΑΝΘ