Αθλητισμός|26.03.2020 14:43

Ο «άθλος» του μπασκετικού ΠΑΟΚ, το σπασμένο κύπελλο και η κλοτσιά του Σάκοτα

Θοδωρής Φελάνης

Έμεινε στην ιστορία ως «ο άθλος της Γενεύης». Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος ελληνικής ομάδας στο μπάσκετ μετά τον θρίαμβο της ΑΕΚ το 1968 για αυτό και πανηγυρίστηκε τόσο έξαλλα. Σαν σήμερα στις 26 Μαρτίου του 1991 ο ΠΑΟΚ κατακτούσε τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στην Σαραγόσα στο κατάμεστο από Έλληνες οπαδούς «Πατινουάρ Ντε Βερνέ». Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός καθώς οι αποβολές με φάουλ παικτών όπως ο Φασούλας κι ο Παπαχρόνης ανέβασαν το θερμόμετρο στις εξέδρες με αποτέλεσμα την ρίψη αντικειμένων και την διακοπή του αγώνα.

Το παιχνίδι άρχισε ξανά λίγα λεπτά μετά αφού χρειάστηκαν οι παραινέσεις των Νίκο Βεζυρτζή και Παναγιώτη Φασούλα από το μικρόφωνο. Ο ΠΑΟΚ που στο 31΄έχανε με 51-59 τελικά το γύρισε. Λίγο πριν το τέλος οπαδοί του Δικεφάλου βιάζονταν να μπουν να πανηγυρίσουν. «Περίπου δυο δευτερόλεπτα πριν το τέλος ένας φίλαθλος βρέθηκε σχεδόν μέσα στο παρκέ , κοντά στον πάγκο μας, θα κινδυνεύαμε με τιμωρία ενώ κερδίζαμε… Κάποια στιγμή βλέπω τον προπονητή μας, τον Ντράγκαν Σάκοτα να του δίνει μια κλωτσιά για να βγει έξω», θυμάται ο Νίκος Μπουντούρης που σε εκείνο το ματς ήταν μόλις 18 ετών.

«Κουνούσαν το αεροπλάνο»!

«Περάσαμε και δύσκολες στιγμές εκείνο το βράδυ, έπρεπε να πάρω το μικρόφωνο για να καθησυχάσω τον κόσμο γιατί είχαμε ρίψεις αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο. Μετά το τέλος έγινε χαμός έχανε η μάνα το παιδί… Κάπου στα πανηγύρια έσπασε και το Κύπελλο το οποίο θυμάμαι μετά ξανακολλήσαμε», θυμάται ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής και προσθέτει: «Πολλά έγιναν και στην επιστροφή μας. Με το που προσγειωθήκαμε μπούκαρε ο κόσμος στον αεροδιάδρομο. Φοβήθηκε ο πιλότος, κουνούσαν το αεροπλάνο».

«Με ένα εισιτήριο έμπαιναν δέκα»

Ο τότε διευθυντής των γραφείων του ΠΑΟΚ Δημήτρης Νικηφόρου λέει «Συνέβησαν πολλά ευτράπελα. Το γήπεδο που παίξαμε θα έλεγα πως ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Στις τάξεις των φιλάθλων μας επικρατούσε αμόκ. Πρέπει να μπήκε διπλάσιος κόσμος μέσα. Με ένα εισιτήριο που άλλαζε χέρια έμπαιναν 10 άτομα που λέει ο λόγος. Κάποια στιγμή η αστυνομία το αντιλήφθηκε και έκανε και συλλήψεις. Εντός γηπέδουτ έγινε κατάληψη μέχρι και στις θέσεις των επισήμων της FIBA και χρειάστηκε επέμβαση της αστυνομίας για να σηκωθούν».

Ο ΠΑΟΚ παρά την μεγάλη του νίκη με 76-72 και την κατάκτηση του Κυπέλλου στην Ελλάδα δεν τα κατάφερε. Λίγες εβδομάδες μετά έχασε το κύπελλο Ελλάδας από τον Πανιώνιο και στη συνέχεια το πρωτάθλημα από τον Άρη. «Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον Σάκοτα όχι γιατί έχασε αυτά τα ματς, ήταν  καλός προπονητής και το απέδειξε αλλά γιατί εκείνη την εποχή έψαχνα για το καλύτερο. Όλοι μου είπαν πως ο Ίβκοβιτς ήταν ο καλύτερος», εξηγεί ο Νίκος Βεζυρτζής.

ΠΑΟΚ (Ντράγκαν Σάκοτα):  Πρέλεβιτς 31 (3), Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15 (1), Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Παπαχρόνης, Μπουντούρης, δεν έπαιξαν οι Μαματζιόλας, Βαλαβανίδης.

Σαραγόσα (Μανουέλ Κομάς): Ντέιβις 24 (4), Μαγκί 17 (3), Φ. Αρθέγκα 17 (1), Αντρέου 8, Ρουίθ 5, Χ.Α. Αρθέγκα 1, Ζαπάτα, Μούρθια, Ερνάντεθ.

T

ΠΑΟΚΓενεύημπάσκετ