Αθλητισμός|01.04.2020 12:05

ΝΒΑ: Ο Μάρκους Σμαρτ δίνει αίμα στην έρευνα κατά του κορονοϊού

Newsroom

Ο Μάρκους Σμαρτ των Μπόστον Σέλτικς αποφάσισε να δωρίσει το πλάσμα αίματός του στο Εθνικό Πρόγραμμα Plasma «National COVID-19 Convalescent Plasma Project» στην έρευνα κατά του κορονοϊού.

Ο σταρ του ΝΒΑ ήταν ο μοναδικός παίκτης των Σέλτικς που είχε βρεθεί θετικός στον COVID-19 και ανάρρωσε πλήρως, έχοντας απαλλαχθεί πλέον από τον ιό. Τα αντισώματα στο πλάσμα του θα μπορούσαν πλέον να αποδειχτούν χρήσιμα στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ομάδας που τρέχει το σχετικό project, οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και πλέον έχουν αναρρώσει, μπορούν να βοηθήσουν σε μέγιστο βαθμό στην έρευνα για την θεραπεία κατά του φονικού ιού. 

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση πλάσματος αίματος από επιζώντες COVID-19 για τη θεραπεία ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί έχουν εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιούν το πλάσμα αίματος στη θεραπεία, παρόλο που η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Ο Μάικλ Τζόινερ, αναισθησιολόγος στην κλινική «Mayo», δήλωσε στο ABC News ότι τουλάχιστον τέσσερις παίκτες του NBA που έχουν ανακάμψει από τον ιό σκοπεύουν να δώσουν αίμα για την πειραματική θεραπεία. Η ταυτότητα των τριών άλλων παικτών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

ΚορονοϊόςΝΒΑΜπόστον Σέλτικς