Αθλητισμός|13.12.2018 00:05

Champions League: Μηδενική συγκομιδή βαθμών για την ΑΕΚ

Σταύρος Καζαντζόγλου

H AEK δεν τα κατάφερε και τέλειωσε τις υποχρεώσεις της στο Champions League με μηδενική συγκομιδή βαθμών. Οι κιτρινόμαυροι άντεξαν για 88 λεπτά αλλά αυτό δεν αρκούσε, καθώς δέχτηκαν το γκολ από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκριμάλντο.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έδειξε εξ αρχής την πρόθεση να διαφυλάξει τα νώτα του και να αποφύγει το μηδέν από τη βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας του. Παρέταξε ιδιαίτερα αμυντικογενές σχήμα, έπαιξε με 4-3-3, έχοντας στη μεσαία γραμμή τους Τσόσιτς, Γαλανόπουλο και Μοράν.

Μοιραία, η ΑΕΚ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο στο ξεκίνημα του αγώνα. Οι «κιτρινόμαυροι» βρίσκονταν σχεδόν μόνιμα σε θέση άμυνας, αδυνατώντας να αλλάξουν δεύτερη μπαλιά και να κρατήσουν την μπάλα στην κατοχή τους.

Η Μπενφίκα δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα, είχε εντυπωσιακά ποσοστά κατοχής της μπάλας, αλλά ήταν φλύαρη και εντελώς ακίνδυνη. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε όλο το πρώτο 45λεπτο, οι Πορτογάλοι είχαν τελική προσπάθεια μόνο με το σουτ εκτός περιοχής του Σεφέροβιτς (43’), που πέρασε άουτ.

Η ατολμία της Μπενφίκα, έφερε αποδοκιμασίες από το κοινό της και έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να αναθαρρήσει. Σταδιακά, μετά το πρώτο 25λεπτο, η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα μέσα στο γήπεδο. Προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την ταχύτητα του Κλωναρίδη και τη διάθεση του Πόνσε, αλλά ήταν φανερό πως έλειπε ο παίκτης που θα μπορούσε να οργανώσει το παιχνίδι.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο ημίχρονο. Η ΑΕΚ μάλιστα είχε και τη μεγάλη στιγμή της στο παιχνίδι στο 63’, όταν η κεφαλιά του Τσόσιτς έγλυψε το κάθετο δοκάρι. Στο 64’ η Μπενφίκα είχε τη δική της πρώτη μεγάλη ευκαιρία με το πλασέ του Σεφέροβιτς μέσα από την περιοχή, που εξουδετέρωσε ο Μπάρκας. Στο 71’ μάλιστα, ο Ελβετός φορ άγγιξε το γκολ με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή, που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπάρκα.

Οι Πορτογάλοι μεγιστοποίησαν την πίεση, την ώρα που ο Ουζουνίδης προσπαθούσε να φρεσκάρει τα άκρα του με την είσοδο των Γιαννιώτα και Μάνταλου. Ο Σεφέροβιτς ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου για την εστία του Μπάρκα, που στο 76’ σταμάτησε ξανά σουτ του φορ της Μπενφίκα.

Η ΑΕΚ ζήτησε κάτι περισσότερο από το παιχνίδι στο τελευταίο τέταρτο, με την είσοδο του Γκάλο και τη μετατροπή του σχηματισμού σε 4-2-3-1. Αυτό πάντως έφερε και κενά στην άμυνα, με την Μπενφίκα να έχει τετ α τετ με τον Ζέντσον στο 80’, που απέκρουσε ο Μπάρκας σε κόρνερ. Τα τελευταία λεπτά έγιναν δύσκολα μετά την αποβολή του Γαλανόπουλου στο 87’. Η Μπενφίκα εκμεταλλεύθηκε τη στημένη μπάλα και σκόραρε με τον Γκριμάλντο στο 88΄, ενώ είχε και δοκάρι με τον Σεφέροβιτς ένα λεπτό αργότερα.

Μπενφίκα: Βλαχοδήμος, Αλμέϊδα, Ρούμπεν Ντίας, Ζαρντέλ, Γκριμάλντο, Πίτζι (59’ Σέρβι), Σεμέδο, Ζέντσον, Ράφα (35’ Ζίφκοβιτς), Σεφέροβιτς, Φέλιξ (77’ Καστίγιο)

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Τσόσιτς, Μοράν (77’ Γκάλο), Κλωναρίδης (61’ Γιαννιώτας), Πόνσε, Μπογέ (68’ Μάνταλος)


ΑΕΚΜπενφίκα