Τεχνολογία|19.08.2020 17:59

Tik Tok: Πώς η εφαρμογή για εφήβους δημιούργησε πόλεμο ανάμεσα σε Microsoft και Oracle

Newsroom

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναγκάζει τον κινεζικό όμιλο ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητες του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε 90 ημέρες, από την Παρασκευή 14 Αυγούστου και ήδη οι παγκόσμιοι κολοσσοί Microsoft και Oracle ανταγωνίζονται για την εξαγορά της νέας εφαρμογής «χρυσωρυχείο». 

«Υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις που με κάνουν να πιστεύω ότι η ByteDance (κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκει το Tik Τοκ) μπορεί να λάβει μέτρα που απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε στο διάταγμά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί εδώ και μήνες, χωρίς αποδείξεις, την πολύ δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο ότι διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών για να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο.

Το Tik Tok είναι μια κινέζικη εφαρμογή η οποία έχει αποκτήσει περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε δύο χρόνια, όμως πραγματικά παγκόσμιο φαινόμενο έγινε κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού. Μέσα σε αυτή την δωρεάν εφαρμογή μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μικρού μήκους βίντεο στο κινητό του και να τα μοιραστεί με την υπόλοιπη κοινότητα, χρησιμοποιώντας στο background ό,τι ήχο θέλει. Από viral τραγούδια μέχρι ατάκες από την αγαπημένη του σειρά.

Ο ανταγωνισμός Microsoft και Oracle

Με δεδομένο ότι τα δικαιώματα της εφαρμογής μόνο στις ΗΠΑ κοστολογούνται πλέον περισσότερο από 20 δισ. δολάρια ήταν επόμενο εταιρείες κολοσσοί να ασχοληθούν με την απόκτησή του Τik Tok. Συγκεκριμένα στο παιχνίδι της εξαγοράς βρίσκονται, μέχρι στιγμής η Microsoft και η Oracle. Αρχικά η Microsoft έδειξε πρώτη ενδιαφέρον και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, διαπραγματευόταν για μήνες με την κινεζική ByteDance για την εξαγορά του μερίδιου της εφαρμογής στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η εταιρεία του Bill Gates πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξαγοράς ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις της Tik Tok στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζει η αγορά της Ινδίας στην οποία η εφαρμογή αυτή τη στιγμή είναι απαγορευμένη.

Και ενώ οι περισσότεροι θεωρούσαν την αγορά του Tik Tok από την Microsoft ζήτημα χρόνου, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι και η Oracle βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Oracle είναι εταιρεία software που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Λάρι Έλισον. Μπορεί η αξία της να αποτιμάται πολύ λιγότερο από εκείνη της Microsoft, ωστόσο έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα στο πόκερ των διαπραγματεύσεων. 

Από τη μία πλευρά έχει το πλεονέκτημα του χρόνου. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει το χρονικό όριο των 90 ημερών για την εξαγορά της εφαρμογής και η εταιρεία είναι σε θέση να καταθέσει την πρότασή της εδώ και τώρα σε αντίθεση με την Microsoft. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Guardian, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Λάρι Έλισον (ένας από τους 5 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική) είναι δηλωμένος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα στηρίζει την προεκλογική του καμπάνια.

Η προσφορά της Oracle για την Tik Tok, έχει παρόλα αυτά αφήσει αρκετές απορίες στην αμερικανική αγορά,καθώς δεν μοιάζει λογικό μια εταιρεία που δημιουργεί software να θέλει να επεκταθεί στον κόσμο των social media και μάλιστα σε μια εφαρμογή που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους. Από την άλλη πλευρά η Microsoft εχει αποδείξει πως ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη αγορά καθώς εκτός από τα Windows διαθέτει στην κατοχής της την παιχνιδομηχανή XBOX αλλά και το επαγγελματικό μέσω δικτύωσης LinkedIn.

Το σίγουρο είναι ότι το σίριαλ της εξαγοράς της νέας «εφαρμογής φαινόμενο» έχει πολλά επεισόδια ακόμη. 

Tik TokMicrosoftΝτόναλντ Τραμπ