Τεχνολογία|16.09.2020 18:13

Πιερρακάκης: 5G από τα μέσα του 2021 στην Ελλάδα

Μαρία Λιλιοπούλου

Πολύ μεγάλη κάλυψη δικτύου 5G στην Ελλάδα από τα μέσα του 2021 δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σημερινές του δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η δημοπρασία για τις συχνότητες, την οποία θα «τρέξει» η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προβλέπει ότι σε τρία χρόνια η κάλυψη πρέπει να φτάνει στο 60% της χώρας και σε έξι χρόνια το 94%, ενώ υπογράμμισε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε κατ΄άρθρο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης», στο οποίο έχει ενσωματωθεί μεταξύ άλλων και το μοντέλο λειτουργίας του 5G στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η αξιοποίηση τμήματος ζώνης ραδιοσυχνοτήτων για σκοπούς έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης υπηρεσιών 5G. Παράλληλα, προβλέπεται και η δωρεάν παραχώρηση τμήματος φάσματος σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα καθώς και η δυνατότητα των φορέων του δημοσίου να είναι πιλοτικοί χρήστες των εν λόγω προϊόντων.

Επιπλέον, συστήνεται εταιρεία για το 5G με την επωνυμία Εταιρία Συμμετοχών 5G Α.Ε» ως θυγατρική του υπερταμείου και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 100.000 ευρώ και σκοπό τη σύσταση και διαχείριση του ταμείου «Φαιστός» που θα έχει τη μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου.

Αναλυτικά, το «Ταμείο Φαιστός» θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις, ο οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα, ενδεικτικά στους κλάδους μεταφορών/εφοδιαστικής (logistics), μεταποίησης, βιομηχανίας, αγαθών και δικτύων κοινής ωφέλειας, υγείας, τουρισμού, πληροφόρησης και μέσων ενημέρωσης.

Τα κεφάλαια για το ταμείο θα προέλθουν από τον διαγωνισμό για την εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για το 5G. Ποσοστό 25% των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου από τις συχνότητες για το 5G, θα κατευθυνθεί στο «Φαιστός». Να σημειωθεί, πάντως, ότι κατά τη συζήτηση στην επιτροπή ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την αντιπολίτευση ως προς το που ακριβώς θα κατευθύνεται το υπόλοιπο 75%των εσόδων.

Το Ταμείο θα μπορεί να παίζει και το ρόλο της «γέφυρας» μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένη υπηρεσίας με πιθανούς μελλοντικούς της χρήστες από τους φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι «φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, και λοιποί φορείς του δημόσιου τομέα ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μπορούν να γίνουν πιλοτικοί χρήστες των προϊόντων ή/και υπηρεσιών σε υποδομές 5G για το χρονικό διάστημα ανάπτυξης», ενώ «μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης προϊόντων ή/και υπηρεσιών 5G κατά τις διατάξεις του παρόντος, οι φορείς μπορούν να γίνονται χρήστες αυτών των προϊόντων και υπηρεσιών δωρεάν και για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός έτους, μετά από σχετική συμφωνία τους με τον φορέα που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο προϊόν».

5G