Τεχνολογία|22.09.2020 20:15

Vodafone: 5G και Ταμείο Ανάκαμψης βάζουν την Ελλάδα με αξιώσεις στον ψηφιακό χάρτη

Μαρία Λιλιοπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στο 5G καθώς πλέον είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων σε τέσσερις διαφορετικές συχνότητες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz αλλά και 26 Ghz από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) βρίσκεται ο εγχώριος τηλεπικοινωνιακός κλάδος.

Αλλωστε, σύμφωνα και με τον αρμόδιο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, από τα μέσα του 2021 θα υπάρχει μία ικανοποιητική κάλυψη στην Ελλάδα, ενώ και η δημοπρασία του φάσματος από την ΕΕΤΤ προβλέπει ότι σε τρία χρόνια η κάλυψη πρέπει να φτάνει στο 60% της χώρας και σε έξι χρόνια το 94%. Στόχος μάλιστα είναι τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν στο ακέραιο.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η Vodafone Ελλάδας θεωρεί πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση καθώς τουλάχιστον πέντε από τις επτά προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση έργων αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ και οι άλλες δύο προτεραιότητες γύρω από την ενέργεια και το περιβάλλον επίσης προϋποθέτουν τη χρήση νέων «έξυπνων» τεχνολογιών.

«Τουλάχιστον το 20% που αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και το 37% που αφορά την πράσινη ενέργεια, συνδέεται άμεσα με την ψηφιακή τεχνολογία, την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς και τις ψηφιακές δεξιότητες» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Εκτιμούν μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως η «χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας» για να κάνει το άλμα της προς το αύριο, να καλύψει τα κενά ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Η πανδημία του κορονοϊού άλλωστε έφερε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη της ψηφιοποίησης όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και του κράτους.

Οι τηλεπικοινωνίες άντεξαν σε επίπεδο δικτύων και υπηρεσιών, ωστόσο το αποτύπωμα της πανδημίας είναι εμφανές στα έσοδα, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κυρίως λόγω της περιαγωγής εξαιτίας των σαφώς μικρότερων ροών τουριστών στην Ελλάδα, τα οποία όπως λένε στελέχη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας είναι έσοδα που προϋπολογίστηκαν, δεν ήρθαν και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακτηθούν.

Αναλύοντας τα επόμενα βήματα στελέχη της εταιρίας σημειώνουν πως τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες σε αυτήν την προσπάθεια:

  • Η επιτάχυνση της ανάπτυξης του 5G και σε απομακρυσμένες περιοχές,

  • Η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του κράτους, και

  • Η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ειδικά το 5G εμφανίζεται πλέον ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα όχι μόνο του κλάδου αλλά και της χώρας. Γι αυτό το λόγο η Vodafone έχει ήδη επενδύσει στο δίκτυό της ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του 5G μόλις το φάσμα γίνει διαθέσιμο με στόχο στα επόμενα τρία χρόνια να καλύψει το 60% της Ελλάδας.

Κλειδί για την επιτυχία των δικτύων νέας γενιάς θεωρείται η διαθεσιμότητά τους και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το mobile-edge computing και τη διασύνδεση υπερυψηλών σταθερών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, αλλά και καινοτομία μέσα από πιλοτικά ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). «Οι δυνατότητες που θα δημιουργηθούν είναι τεράστιες: «έξυπνες πόλεις» και νοσοκομεία, ψηφιακές τεχνολογίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, «έξυπνη» γεωργία κτλ.»

Σύμφωνα με τη Vodafone η ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) στο ακραίο δίκτυο αποτελεί βασικό στόχο της διεθνούς συμμαχίας Open RAN, στην οποία ο όμιλος είναι ιδρυτικό μέλος. Το Open RAN – όπως εξηγούν - προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, με στόχο περισσότερη καινοτομία, ανταγωνισμό και διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών.

Σημειώνουν μάλιστα πως η Πολιτεία μπορεί να ενθαρρύνει και να βοηθήσει με συνέργειες και πρωτοβουλίες για πιλοτικά Open RAN σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η θέση της Vodafone για την επιλογή προμηθευτή εξοπλισμού για το 5G

H Vodafone εφαρμόζει μία πραγματικά ανεξάρτητη και ουδέτερη πολιτική προμηθευτών και είναι αφοσιωμένη σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για τους καταναλωτές: την ποιότητα, την καινοτομία και ένα ασφαλές δίκτυο που λειτουργεί αδιάλειπτα.

Στη Vodafone λαμβάνουμε υπόψη την ασφάλεια πάρα πολύ σοβαρά και με συνέπεια υποστηρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μία πραγματικά τεκμηριωμένη προσέγγιση µε βάση την επικινδυνότητα – και με διαφοροποίηση μεταξύ του δικτύου ασύρματης πρόσβασης (RAN) και του κεντρικού δικτύου (Core) – όταν εξετάζουν θέματα ανάπτυξης υποδομών δικτύου.

Η Vodafone ανακοίνωσε την απόφασή της να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο και επιβεβαιώνει ότι η Vodafone Ελλάδας δεν χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυο κορμού της.

Η Vodafone δεν γνωστοποιεί την ακριβή σύνθεση των δικτύων της σε επίπεδο χώρας, όμως η Vodafone Ελλάδας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο εύρος προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Huawei. Και συνεχίζει να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, με βάση τους τροποποιούμενους περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά και να συμμορφώνεται διαρκώς με το νομοθετικό πλαίσιο.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση ενός ανθεκτικού οικοσυστήματος προμηθευτών σε όλη την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει τόσο την ισορροπία ανάμεσα στους προμηθευτές όσο και την ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN).

Η Vodafone υποστηρίζει με σθένος αυτόν τον στόχο και οδηγεί τις εξελίξεις στην βιομηχανία με στόχο μία μεγαλύτερη ποικιλομορφία  στην εφοδιαστική αλυσίδα των δικτύων.

Κυριάκος ΠιερρακάκηςΕΕΤΤVodafoneκινητή τηλεφωνία5G