Τεχνολογία|19.11.2020 17:32

L’ Oreal: Τα ρομπότ νέας γενιάς στην υπηρεσία της ομορφιάς

Newsroom

Η L’ Oréal αποφάσισε να αυτοματοποιήσει τη δουλειά στα εργαστήριά της όπου παράγονται προϊόντα για τα μαλλιά, επιστρατεύοντας τα cobots. Ο όρος cobot προκύπτει από τον συνδυασμό δύο αγγλικών λέξεων: το «collaboration» που σημαίνει συνεργασία και του robot (ρομπότ). Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι οι συγκεκριμένες μηχανές έχουν βάση τη ρομποτική, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την ανθρώπινη συνεργασία.

Ο γαλλικός κολοσσός της κοσμετολογίας, προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην παραγωγή των προϊόντων για τα μαλλιά, τομέας που του επιφέρει τεράστια κέρδη ανά τον κόσμο, επιστρατεύει στο εργοστάσιό της στο Saint-Ouen τα cobots, δημιουργήματα της δανέζικης εταιρείας OnRobot η οποία τα έχει λανσάρει στη διεθνή αγορά τα τελευταία τρία χρόνια.

T

Σε αντίθεση με τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, τα cobots μπορούν να προγραμματιστούν πολύ εύκολα από χειριστές χωρίς μεγάλη εξειδίκευση και στην εμφάνιση μοιάζουν να είναι μια αλλόκοτη βιομηχανική προέκταση του ανθρώπινου χεριού.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, που επικαλείται τα στοιχεία της εταιρείας, το κέρδος σε χρόνο μετά την πιλοτική χρησιμοποίηση των cobots είναι θεαματικό. Μέσα σε μία εβδομάδα παράγονται πλέον περισσότερα από 500 νέα προϊόντα σε σχέση με τα 175 στην προ-cobot εποχή. Για τον λόγο αυτό, ο γαλλικός κολοσσός σχεδιάζει να αυξήσει κατά πολύτ τον αριθμό τους όχι μόνο στο βασικό εργαστήριο στο Saint-Ouen αλλά σε όλα της τα εργαστήρια. 

Σημειώνεται ότι το κόστος ενός cobot κυμαίνεται από 20.000 έως 40.000 ευρώ.

καλλυντικάρομπότμαλλιά