Τεχνολογία|07.12.2020 17:09

Microsoft: Επικρίσεις για πρόγραμμα που παρακολουθεί την παραγωγικότητα των εργαζόμενων

Newsroom

Η Microsoft δέχεται επικρίσεις για την ενεργοποίηση ενός εργαλείου «επιτήρησης στο χώρο εργασίας». Οι υπερασπιστές του απορρήτου προειδοποίησαν ότι η δυνατότητα «βαθμολογίας της παραγωγικότητας» που παρέχει η εταιρεία επιτρέπει στους διαχειριστές να χρησιμοποιούν το Microsoft 365 για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των υπαλλήλων τους σε ατομικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, τα συγκεκριμένα εργαλεία, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2019, έχουν σχεδιαστεί για να «παρέχουν ορατότητα ως προς τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σας», σύμφωνα με ένα blogpost της Microsoft, και να συγκεντρώνετε πληροφορίες σχετικά με τα πάντα, από τη χρήση του email έως τη συνδεσιμότητα δικτύου σε ένα ποσοστό αναγκαίο για την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, από προεπιλογή, οι αναφορές επιτρέπουν στους διευθυντές να διερευνούν δεδομένα για μεμονωμένους υπαλλήλους, να βρίσκουν εκείνους που συμμετέχουν λιγότερο σε ομαδικές συνομιλίες, στέλνουν λιγότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή δεν συνεργάζονται σε κοινόχρηστα έγγραφα.

«Αυτό είναι τόσο προβληματικό σε τόσα πολλά επίπεδα», έγραψε στο Twitter ο αυστριακός ερευνητής Wolfie Christl, που ήταν και ο πρώτος που υπέδειξε τους κινδύνους. «Η Microsoft προσφέρει τα εργαλεία» για την ακόμα πιο στενή παρακολούθηση του υπαλλήλου.

T
T

O τεχνολογικός κολοσσός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα παραγωγικότητας και ο αντιπρόεδρος του Microsoft 365, Jared Spataro, έγραψε χαρακτηριστικά πως «το σκορ παραγωγικότητας δεν είναι ένα εργαλείο για την παρακολούθηση της δουλειάς».

Aκαδημαϊκοί και ερευνητές δεν σταμάτησαν να καυτηριάζουν την πρακτική, αναγκάζοντας τελικά τη Microsoft να απολογηθεί προσφάτως για το νέο χαρακτηριστικό. Η εταιρεία αποδέχεται τώρα πως το χαρακτηριστικό αυτό αναγνωρίζει τους υπαλλήλους που δεν συμβάλλουν αρκετά στα καθημερινά καθήκοντά τους και υπόσχεται να κάνει αλλαγές στην υπηρεσία. Ο Spataro είπε πως «πιστεύουμε επίσης ότι η ιδιωτικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και είμαστε προσανατολισμένοι στη διασφάλιση της ιδιωτικότητας κάθε ανθρώπου που χρησιμοποιεί τα προϊόντα μας». Κι έτσι θα αφαιρέσει τα ονόματα των χρηστών από το σκορ, ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα.

Microsoftεργαζόμενοι