Τεχνολογία|04.02.2021 19:07

CEO του viber: Τα μηνύματά σας είναι μόνο για εσάς, δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε

Πασχάλης Γαγάνης

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει αλλάξει ριζικά τον τελευταίο χρόνο τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και με τις εφαρμογές επικοινωνίας να είναι απαραίτητες όσο ποτέ, είναι λογικό οι χρήστες των εφαρμογών αυτών να απαιτούν την ασφάλεια της ιδιωτικότητάς τους και των μηνυμάτων τους. Για το λόγο αυτο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, να ανανεώσει τους όρους της πολιτικής προσωπικών δεδομένων του, αναγκάζοντας στην πραγματικότητα τους χρήστες του να τους αποδεχθούν εάν θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Οι νέοι όροι του WhatsApp, επιτρέπουν στην εφαρμογή να μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών του με τη μαμά - εταιρεία Facebook. Αρχικά η εφαρμογή έδωσε διορία στους χρήστες της να αποδεχτούν τους όρους έως τις 8 Φεβρουαρίου, ωστόσο, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δίνει περισσότερο χρόνο στους χρήστες του.

Σημειώνεται ότι με την ανακοίνωση των νέων όρων χρήσης, εκατομμύρια χρήστες εγκατέλειψαν την εφαρμογή και στράφηκαν προς άλλες επιλογές. Από τους πρώτους που αντέδρασαν για τους νέους όρους του WhatsApp ήταν ο CEO του Viber, Djamel Agaoua, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει: «Η πρόσφατη, εξοργιστική ανανέωση στους όρους της πολιτικής ιδιωτικού απορρήτου του WhatsApp μετατρέπει τη λέξη “ιδιωτικότητα” σε ανέκδοτο».

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον ίδιο τον CEO του Viber, σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η εφαρμογή όσον αφορά στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών του και ζήτησε διευκρινίσεις για τις δυνατότητες που παρέχει και το κάνει να διαφέρει από τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, ο κ. Djamel Agaoua σχολίασε τις αλλαγές στους όρους χρήσης του WhatsApp και έδωσε τη δική του εξήγηση για τη σημασία τους.

Τι προσφέρει το Viber στου χρήστες του για να προστατέψει την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων;

Στο Viber παίρνουμε την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών πολύ σοβαρά. Από το λανσάρισμα ακόμη της εφαρμογής μας αυτή η προσέγγιση ήταν βασικό στοιχείο του DNA μας και εργαζόμαστε σκληρά για να φροντίσουμε ώστε οι συνομιλίες των χρηστών μας να είναι αποκλειστικά δικές τους. Με την εξέλιξη της εφαρμογής παρουσιάσαμε πλήρη, προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση end-to-end, φροντίσαμε να μην αποθηκεύουμε μηνύματα, ενώ ακόμη και το αυτόματο Cloud backup είναι απενεργοποιημένο ως προεπιλογή. Όλα τα μηνύματα σβήνονται από τους servers μας με το που παραδοθούν. Επιπρόσθετα, οι ομάδες μας δουλεύουν για να προσφέρουν και κορυφαία προστασία οθόνης, επιτρέποντας στους χρήστες αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα σε μια συνομιλία, αλλά και ολόκληρες συνομιλίες να μπορούν να κρυφτούν και να είναι ορατές μόνο μετά τη χρήση κωδικού PIN.

Θέλαμε επίσης οι χρήστες μας να έχουν τη δυνατότητα να σβήνουν τα μηνύματα ακόμη και μετά την παράδοσή τους και ήμασταν από τους πρώτους που παρουσιάσαμε αυτή την επιλογή. Νωρίτερα μέσα στο 2020 ανακοινώσαμε ότι διακόπτουμε όλους τους επιχειρηματικούς μας δεσμούς με το Facebook και έτσι δεν ανταλλάσσουμε καθόλου δεδομένα μαζί τους ή με τις θυγατρικές τους εταιρείες. Η ομάδα μας προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας για την επικοινωνία των χρηστών μεταξύ τους αλλά και για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Ποιες λειτουργίες διαθέτει το Viber για να βελτιώσει και να κάνει πιο διασκεδαστική την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών;

Η ουσία του Viber είναι η επικοινωνία. Η εταιρεία ξεκίνησε ως μια ιστορία αγάπης εξ αποστάσεως, πριν 10 και παραπάνω χρόνια, και από τότε η αποστολή μας είναι να διαθέσουμε ένα δωρεάν κανάλι όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να μένουν σε επαφή. Αν μιλήσουμε για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ό,τι και να ζητήσετε υπάρχει: από δεκάδες χιλιάδες αυτοκόλλητα σε διάφορες γλώσσες, από GIFs, ηχητικά μηνύματα και αντιδράσεις σε μηνύματα, μέχρι και δυνατότητα για το χρήστη μας να δημιουργήσει οπτικό περιεχόμενο μόνος του μέσω παραμετροποιήσιμων εργαλείων που θα βρει σε κάθε chat.

Δουλεύουμε επίσης με αρκετούς συνεργάτες από τις βιομηχανίες των ΜΜΕ, της διασκέδασης και του αθλητισμού σε διεθνές και τοπικό επίπεδο για να φροντίσουμε να υπάρχει ποιοτικό περιεχόμενο για τον καθένα.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Viber σχετικά με την επικοινωνία; Τι το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εφαρμογές μηνυμάτων;

Θεωρούμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε ένα δωρεάν και ασφαλή τρόπο να επικοινωνούν με φίλους και οικογένεια, όποιοι κι αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται. Αποδείξαμε ότι είμαστε η εφαρμογή στην οποία έτρεξαν πολλοί για να μείνουν σε επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, για να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους με συναδέλφους, συμμαθητές, γονείς αλλά και για να λαμβάνουν πιστοποιημένη πληροφόρηση για τα γεγονότα. Στο Viber, εγώ ο ίδιος ανέλαβα την ευθύνη να μιλήσω για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Την ίδια ώρα που άλλες εταιρείες συνεχίζουν να πηγαίνουν όλο και πιο χαμηλά όσον αφορά στο πόσο αδιαφορούν για το ιδιωτικό απόρρητο, η δική μας εφαρμογή μηνυμάτων συνεχίζει να το σέβεται και να το προστατεύει.

Ορίστε μερικοί τρόπου με τους οποίους πήγαμε τον πήχη πιο ψηλά, αν συγκρίνει κανείς το Viber με τους ανταγωνιστές του:

  • Τα μηνύματά σας είναι μόνο για εσάς. Εμείς δεν μπορούμε να τα διαβάσουμε.
  • Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε τα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Μπορείτε να σβήσετε ή να διορθώσετε το ιστορικό του περιεχομένου σας. Είναι δικό σας.
  • Δεν διατηρούμε προσωπικό περιεχόμενο όταν ολοκληρωθεί η δουλειά μας, που είναι να το παραδώσουμε.

Πρόσφατα, προέκυψε ένα μεγάλο θέμα διεθνώς με την ανακοίνωση του WhatsApp ότι αλλάζει τους όρους χρήσης του και ότι υποχρεώνει τους χρήστες να συμφωνήσουν. Τι σημαίνουν αυτοί οι νέοι όροι;

Η χρονιά ξεκίνησε με μια βόμβα στο ζήτημα της ιδιωτικότητας και μας θύμισε πόσο σημαντικό είναι το ιδιωτικό απόρρητο και η ασφάλειά τους για όλους μας.

Είμαι πολύ χαρούμενος που είδα τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να δείχνουν αληθινή ανησυχία για την ιδιωτικότητα τους και το πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς και να αρχίσουν να ψάχνουν για εναλλακτικές που προσφέρουν καλύτερη ασφάλεια. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι ο κόσμος νοιάζεται και είναι έτοιμος να αντιδράσει, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να ψάξει για άλλη εφαρμογή μηνυμάτων.

Πώς επηρεάζουν αυτές οι αλλαγές την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών του WhatsApp;

Mε την πιο πρόσφατή του ανανέωση, το WhatsApp ολοκλήρωσε την ενσωμάτωσή του στο Facebook. Καθώς το Facebook και το WhatsApp γίνονται ένα, οι χρήστες της εφαρμογής μηνυμάτων χρησιμοποιούνται για κέρδος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πριν. Παλαιότερα, οι χρήστες του WhatsApp μπορούσαν να επιλέξουν να μην δίνονται οι αριθμοί τηλεφώνου τους στο Facebook, αλλά στο μέλλον αυτό θα είναι υποχρεωτικό.

Μπορούν οι χρήστες του WhatsApp να κρατήσουν με κάποιο τρόπο τα προσωπικά τους δεδομένα κρυφά από το Facebook, ακόμη κι αν συμφωνήσουν με τους νέους όρους χρήσης;

Δείτε το από την οπτική του χρήστη. Δεν υπάρχει επιλογή για ΜΗ κοινοποίηση πληροφορίας στο Facebook, ούτε γι’ αυτούς που ζουν στην ΕΕ, παρά το GDPR. Για τους υπόλοιπους χρήστες, εκτός ΕΕ, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δεδομένα τους να χρησιμοποιούνται για τους κερδοσκοπικούς σκοπούς του Facebook πέραν των υπόλοιπων λόγων για τους οποίους κοινοποιούνται. Είδαμε ότι το WhatsApp άλλαξε την ημερομηνία που η νέα πολιτική θα ενεργοποιηθεί, πηγαίνοντάς τη στο Μάιο, και ελπίζω ότι μέχρι τότε θα επανεξετάσει τους όρους χρήσης του.

Ποια είναι η θέση της Rakuten Viber στο θέμα των νέων όρων χρήσης του WhatsApp;

Έχω ειλικρινά ανησυχήσει με την πρόσφατη, εξοργιστική ανανέωση στην πολιτική προστασίας δεδομένων του WhatsApp που καταντά τη λέξη «ιδιωτικότητα» ένα ανέκδοτο. Γι’ αυτό και καλώ όλους όσοι ψάχνουν εναλλακτικές να εξετάσουν την επιλογή του Viber ως μιας ασφαλούς πλατφόρμας που το ιδιωτικό τους απόρρητο θα είναι σεβαστό. Είμαι επίσης χαρούμενος που στην Ελλάδα το Viber είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή μηνυμάτων και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι ιδιωτικές σας συνομιλίες είναι μόνο για τα δικά σας μάτια.

Μετά την ανακοίνωση της αλλαγής στους Όρους Χρήσης και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του WhatsApp, εφαρμογές μηνυμάτων όπως το Signal και το Telegram παρουσιάζουν αύξηση downloads, ειδικά στις ΗΠΑ. Τι διαφοροποιεί το Viber από αυτές τις εφαρμογές;

Η διαφορά μας είναι ότι στο Viber είναι βασικό συστατικό των αρχών μας να μη μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και να διαβάζουμε προσωπικές συνομιλίες ή να ακούμε κλήσεις και έχουμε στήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να στηριχτεί χωρίς τα παραπάνω. Τα έσοδά μας δεν έρχονται αποκλειστικά από τη διαφήμιση (αυτή αποτελεί μάλιστα το μικρότερό μας έσοδο), καθώς συνεργαζόμαστε με εμπορικές υπηρεσίες και εταιρείες για τις mobile δραστηριότητές τους.

Το Telegram ανακοίνωσε πέρσι ότι θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο monetization για να γίνει βιώσιμο, ενώ το Signal αυτή τη στιγμή παραμένει μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Η φιλοδοξία μας είναι να γίνει το Viber ένα ασφαλές περιβάλλον για προσωπικές συζητήσεις αλλά και ένα meta app για μεγάλες αγορές (όπως αυτή της Ελλάδας) όπου θα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα για κάθε χρήστη. Ας πούμε ο Πάνος θα μπορεί να κάνει διάφορα πράγματα στο Viber κατά τη διάρκεια της μέρας του, από το να συνομιλεί με φίλους και οικογένεια, μέχρι να παραγγέλνει φαγητό, να πληρώνει λογαριασμούς, να κλείνει ραντεβού με τον οδοντίατρο και να κανονίζει μια βραδιά στο σινεμά.

Θεωρούμε ότι το Viber είναι μια καλά ισορροπημένη πλατφόρμα όπου μπορούμε να περιορίζουμε το βίαιο περιεχόμενο σε δημόσιες συζητήσεις, την ρητορική ανισότητας σχετικά με το φύλο, την καταγωγή ή τη θρησκεία. Πιστοποιούμε όλα τα chatbots και τις κοινότητες του Viber πριν τις κάνουμε ορατές σε κάθε χρήστη και δίνουμε εργαλεία στους χρήστες μας να καταγγείλουν και να καταπολεμήσουν τόσο το προσβλητικό περιεχόμενο όσο και τα spam. Προσωπικά ελπίζω ότι το μέλλον θα φέρει μεγαλύτερη δέσμευση από όλες τις εταιρείες για την προστασία των χρηστών τους και μια προσπάθεια να ξεπεράσουν το εμπορικό τους ενδιαφέρον και να χτίσουν ένα πιο δίκαιο κόσμο επικοινωνίας.

FacebookεπικοινωνίαWhatsappεφαρμογέςviber