Τεχνολογία|10.03.2021 15:58

Βρετανία: Μετεωρίτης δίνει απαντήσεις για τη ζωή στη Γη

Newsroom

Ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος μετεωρίτη φώτισε τον ουρανό του Ηνωμένου Βασιλείου στις 28 Φεβρουαρίου. Θραύσματα του συγκεκριμένου μετεωρίτη που ανακαλύφθηκαν σε ένα δρόμο στο Cotswolds ίσως δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά για το  ηλιακό μας σύστημα και τη ζωή στη Γη.

Σύμφωνα με το CNN International, σχεδόν 300 γραμμάρια μετεωρίτη έχουν συλλεχθεί από την περιοχή και οι επιστήμονες σημειώνουν πως το πέτρωμα έχει δημιουργηθεί από ανθρακούχο χονδρίτη, ένα από τα πλέον πρωτόγονα και άθικτα υλικά του ηλιακού μας συστήματος ενώ περιέχει οργανικό υλικό και αμινοξέα, δηλαδή τα συστατικά της ζωής. 

Διαβάστε επίσης: Twitter: Ο Τζακ Ντόρσεϊ πουλάει το πρώτο του τιτίβισμα - Κάποιος δίνει 2,5 εκατ. δολάρια

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανέφερε τα θραύσματα ανακτήθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση και τόσο άμεσα μετά την πτώση του μετεωρίτη που ήταν συγκρίσιμα με δείγματα βράχων τα οποία έφεραν στη Γη  διαστημικές αποστολές - τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Ο Richard Greenwood του The Open University ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «σπάνιο μετεωρίτη και ένα εντελώς μοναδικό γεγονός». Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που ήρθε σε επαφή με τα θραύσματα. Υπάρχουν περίπου 65.000 γνωστοί μετεωρίτες στη Γη, σύμφωνα με το μουσείο. Μόνο 1.206 έχουν παρατηρηθεί, και μεταξύ αυτών, μόνο 51 είναι ανθρακούχοι χονδρίτες.

Ο αρχικός διαστημικός βράχος ταξίδεψε με ταχύτητα σχεδόν 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. και τελικά εντοπίστηκε σε ένα μικρό δρόμο του Winchcombe.  Ο μετεωρίτης, σύμφωνα με το μουσείο είναι παρόμοιος με δείγμα που έφερε πρόσφατα στη Γη η ιαπωνική αποστολή Hayabusa2.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή στη μεταβατική κυβέρνηση

μετεωρίτηςΜεγάλη Βρετανία