Τεχνολογία|18.12.2021 11:43

SpaceX: Εκτοξεύει στο διάστημα νέο τουρκικό δορυφόρο

Newsroom

Έναν ακόμα τουρκικό δορυφόρο είναι έτοιμη να εκτοξεύσει στο διάστημα η SpaceX, η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Έλον Μασκ. Συγκεκιρμένα πρόκειται για έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Turksat. Η εκτόξευση του δορυφόρου Turksat 5B θα γίνει με πύραυλο Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Οι τεχνολογίες του δορυφόρου

Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε στην Αγγλία και στη Γαλλία από την εταιρεία Airbus Defense and Space, με σημαντική τουρκική συμβολή. Ο νέος Turksat θα παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεόρασης πάνω από την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Ένας παρόμοιος δορυφόρος, ο Turksat 5A, είχε τεθεί σε τροχιά επίσης από την Space X τον Ιανουάριο του 2021.

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μασκ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Έλον Μασκ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεδιάσκεψη. Όπως είχε γράψει στο ethnos.gr η ανταποκρίτρια στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας στη συνάντηση συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με τις εταιρείες που διευθύνει ο Μασκ σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στις δορυφορικές και διαστημικές τεχνολογίες.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης και τα θέματα των ηλεκτρικών οχημάτων και της ψηφιακής οικονομίας και αξιολογήθηκαν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τα βήματα για τη βελτίωση της υφιστάμενης συνεργασίας.

Συζητήθηκαν επίσης βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού όσον αφορά τις μπαταρίες λιθίου του τουρκικού εγχώριου ηλεκτρικού οχήματος TOGG.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνδορυφόροςSpaceXElon Musk