Τεχνολογία|19.10.2022 13:08

Είναι τα ακουστικά που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια το μέλλον; - Πού μπορείτε να τα βρείτε και πώς λειτουργούν

Newsroom

Με ηλιακή ενέργεια τροφοδοτούνται τα νέα γενιάς ακουστικά. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά δύο μοντέλα από την Adidas και την εταιρεία Urbanista, που έχει έδρα στο Los Angeles.

Τα ακουστικά έχουν στη στέκα ενσωματωμένους ηλιακούς συλλέκτες, που κατασκευάζονται από τη σουηδική εταιρεία Exeger. Ο επικεφαλής της Exeger ο Giovanni Fili, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι είναι τόσο θέμα ευκολίας όσο και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

«Όλοι μισούν τη φόρτιση»  σχολίασε και πρόσθεσε πως «Η νέα γενιά περιμένει να της δοθεί τα εργαλεία για να κάνει το καλό [για το περιβάλλον], και αυτό είναι που προσφέρουμε εμείς».

Οι ηλιακοί συλλέκτες της Exeger ονομάζονται Powerfoyle και έχουν πάχος μόλις 1,3 χιλιοστά. Η τεχνολογία βασίζεται σε λωρίδες διοξειδίου του τιτανίου που καλύπτονται από μια φυσική βαφή. Η βαφή απορροφά φωτόνια από το φως, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε ηλεκτρόνια.

Οι εν λόγω συλλέκτες μπορούν να αποθηκεύσουν τη μισή ενέργεια από αυτή που αποθηκεύουν οι συμβατικοί, που κατασκευάζονται από σιλικόνη, αλλά είναι πολύ πιο λεπτοί και φτηνοί. Όπως διευκρινίζει ο Giovanni Fili, «με 20 λεπτά αγγλικής ή σουηδικής καλοκαιρινής ηλιοφάνειας» παράγεται μια ώρας ενέργεια. 

Τα ακουστικά, όμως, δεν τροφοδοτούνται μόνο από τον ήλιο αλλά και από τεχνητό φως. Η ιδέα είναι ότι είναι ότι τα θα φορτίζουν συνέχεια και παντού με εξαίρεση τις στιγμές που επικρατεί ολική συσκότιση. Διαθέτουν, επίσης, μια πρίζα σε περίπτωση που απαιτείται εφεδρική τροφοδοσία μετά από έντονη χρήση.

Όσον αφορά το μέλλον τον κινητών, ο επικεφαλής της Exeger εκφράζει την εκτίμησή ότι είναι απίθανο να τοποθετηθούν ηλιακοί συλλέκτες σε αυτά, αντίθετα πιστεύει ότι θα τοποθετούνται στα ρούχα και θα φορτίζουμε τα κινητά μας από αυτά.    

ακουστικάσυλλέκτηςειδήσεις τώραηλιακή ενέργεια