Τεχνολογία|16.11.2022 08:54

Artemis 1: Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος προς τη Σελήνη μετά από καθυστερήσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)
(AP Photo)

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος που μεταφέρει την αποστολή Artemis στη Σελήνη, έπειτα από καθυστερήσεις.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η κάψουλα «Ωρίων» θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και στη συνέχεια θα επιστρέψει για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό περίπου 40 ημέρες μετά την αναχώρησή της. Με την εκτόξευση του SLS και της κάψουλας, η NASA αποπειράται να θεμελιώσει μια μονιμότερη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στο δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο για την πρώτη αποστολή δαπανήθηκαν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «Άρτεμις», αδερφάκι της παρθενικής αποστολής «Απόλλων», αναμένεται να εγκαινιάσει το πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Αρη.

Η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτεςκαι μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων, ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του Διαστήματος και για τα μυστικά του αποτελούν ακόμη προτεραιότητα για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο αυτή τη φορά οι διαστημικές βλέψεις προσανατολίζονται στον εποικισμό -με την αξιοποίηση πόρων όπως το υδρογόνο και το οξυγόνο- στη Σελήνη ως την ενδιάμεση στάση για περαιτέρω αναζητήσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ