Τεχνολογία|01.12.2022 23:27

Θέλετε να αγοράσετε ένα από αυτά τα μοντέλα iPhone; Πιθανότατα να μην τα βρείτε στα καταστήματα – Ποιος ο λόγος

Newsroom

Ο κόμβος παραγωγής της Apple στη Zhengzhou της Κίνας θα παράξει πιθανότατα 6 εκατομμύρια λιγότερα iPhone φέτος, μετά από ένα μήνα lockdowns λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού και διαφωνιών για τις αμοιβές που οδήγησαν σε μαζικές διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις.

Η έκταση της επιβράδυνσης της παραγωγής θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Foxconn Technology Group, η ταϊβανέζικη εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, θα μπορέσει να επαναφέρει τους υπαλλήλους της στη δουλειά για τα iPhone 14 Max και Pro και να καλύψει χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, δήλωσε τη Δευτέρα στο Bloomberg άτομο που βρίσκεται κοντά στο θέμα.

«Κάθε εβδομάδα αυτής της διακοπής λειτουργίας και της αναταραχής εκτιμούμε ότι κοστίζει στην Apple περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα σε χαμένες πωλήσεις iPhone», δήλωσε στο CNN Business ο Daniel Ives, διευθύνων σύμβουλος έρευνας μετοχών της Wedbush Securities. «Τώρα περίπου το 5% των πωλήσεων του iPhone 14 είναι πιθανόν να μην είναι στο τραπέζι λόγω αυτών των βίαιων διακοπών λειτουργίας στην Κίνα».

Τα δεινά της Apple έρχονται μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη την Κίνα σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο ως απάντηση στις αυστηρές πολιτικές για τον COVID, λίγο αφότου ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην εξουσία. Οι διαμαρτυρίες αποτελούν τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις πολιτικής ανυπακοής στη χώρα μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Οι διαδηλώσεις έδειξαν επίσης πόσο εξαρτημένη είναι η Apple από τη χώρα για την παραγωγή iPhone. Το χάος στις εγκαταστάσεις μπορεί να επιταχύνει τη διαφοροποίηση της παραγωγής της Apple σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία, όπως δήλωσαν ειδικοί.

Τα προβλήματα στο εργοστάσιο ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν οι εγκαταστάσεις, που φιλοξενούν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, τέθηκαν υπό αποκλεισμό λόγω επιδημίας κορονοϊού. Πολλοί εργαζόμενοι φοβόντουσαν τη μόλυνση και θεωρούσαν το εργοστάσιο μη ασφαλές.

Χιλιάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το εργοστάσιο με τα πόδια, αν και πολλοί επέστρεψαν ή αντικαταστάθηκαν αφού η εταιρεία υποσχέθηκε να τετραπλασιάσει τα ημερήσια μπόνους. Όμως η εταιρεία δεν τήρησε αυτές τις υποσχέσεις και οι εργαζόμενοι άρχισαν να εξεγείρονται την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαμαρτυρίες έληξαν αφού η FoxConn υποσχέθηκε να καταβάλει μισθούς δύο μηνών σε όσους επιλέξουν να παραιτηθούν. Το εργοστάσιο δεν έχει δηλώσει αν έχει καλύψει ακόμη τις κενές θέσεις εργασίας για όσους παραιτήθηκαν ή αν έχει σχέδια για το πώς θα επαναφέρει την παραγωγή σε κανονικούς ρυθμούς.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚίναlockdownΚορονοϊόςiPhone 14ειδήσεις τώραiPhone