Τεχνολογία|29.12.2022 07:45

Η μεγάλη αλλαγή που ανακοίνωσε το Tik Tok και υπόσχεται να φέρει τη διαφάνεια στην εφαρμογή

Newsroom

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ορισμένα βίντεο εμφανίζονται στο feed σας στο tik tok; Μια νέα ρύθμιση υπόσχεται να σας λύσει την απορία, φέρνοντας διαφάνεια στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Το tik tok ανακοίνωσε την Τρίτη ότι λανσάρει μια νέα ρύθμιση που θα δίνει περισσότερες πληροφορίες στους χρήστες όσον αφορά τη συμπεριφορά του αλγόριθμου του. Πιο συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν ένα εικονίδιο με ερωτηματικό, που ονομάζεται «γιατί αυτό το βίντεο». Από εκεί θα έχουν πρόσβαση πληροφορίες για τους λόγους που τους προτάθηκε το συγκεκριμένο βίντεο.

Ορισμένοι από αυτούς είναι «λογαριασμοί που ακολουθείτε ή προτεινόμενοι λογαριασμοί για εσάς», «περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην περιοχή σας» ή «δημοφιλές περιεχόμενο στην περιοχή σας» και οι«αλληλεπιδράσεις χρήστη», που αναφέρονται σε περιεχόμενο που έχετε παρακολουθήσει, που έχετε πατήσει ότι σας αρέσει ή έχετε μοιραστεί,  καθώς και σε σχόλια και αναζητήσεις που έχετε κάνει στην εφαρμογή

Όπως και άλλα κοινωνικά δίκτυα, το TikTok χρησιμοποιεί αλγορίθμους για την εμφάνιση εξατομικευμένου περιεχομένου στους χρήστες με στόχο να τους κρατήσει στην εφαρμογή όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αυτοί οι αλγόριθμοι είναι συνήθως μαύρα κουτιά.

Δεν λύνονται οι απορίες για τον αλγόριθμο

Η νέα ρύθμιση δεν διαφωτίζει στην, πραγματικότητα, το πως λειτουργεί ο αλγόριθμος, αλλά η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να εμπλουτίσει τη ρύθμιση στο μέλλον. «Κοιτάζοντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τη ρύθμιση για να φέρουμε περισσότερη διαφάνεια στις προτάσεις περιεχομένου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η νέα ρύθμιση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ασκείται έντονη κριτική στην εταιρεία πως ο αλγόριθμος της οδηγεί τους νέους σε μαύρες τρύπες στις οποίες μπορούν να βρουν επιβλαβές περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για αυτοκτονία.

Την ίδια ώρα το tik tok δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για τους δεσμούς του με το Πεκίνο. Μάλιστα, οι πιέσεις εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά το Buzzefeed αποκάλυψε ότι η Κίνα έχει πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα χρηστών από τις ΗΠΑ.

Tik Tokειδήσεις τώραΚίνααλγόριθμος