Τεχνολογία|04.01.2023 19:43

Η Meta αποφασίζει για την επιστροφή Τραμπ σε Facebook και Instagram - Το χρονικό της «απομάκρυνσης» από τα social media

Newsroom

Το αν θα επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στις πλατφόρμες του αποφασίζει ο τεχνολογικός κολοσσός Meta σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Οι λογαριασμοί του Τραμπ σε Facebook και Instagram, που συνέβαλαν κατά πολύ στο να εξασφαλίσει την προεδρία το 2016, ανεστάλησαν για πρώτη φορά με την αιτιολογία της υποκίνησης βίας, αμέσως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Αρχικά, η απαγόρευση ήταν επ' αόριστον, αλλά αυτό αναθεωρήθηκε αργότερα και η εταιρεία δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στον Τραμπ να επιστρέψει στις πλατφόρμες μετά από δύο χρόνια δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου 2023.

Αν και η μέρα πλησιάζει ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η απόφαση θα παρθεί «τις επόμενες εβδομάδες».

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, για την λήψη της απόφασης. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει προσωπικό από τις ομάδες δημόσιας πολιτικής και επικοινωνίας, καθώς και από την ομάδα πολιτικής περιεχομένου με επικεφαλής τη Μόνικα Μπίκερτ και τις ομάδες ασφάλειας και ακεραιότητας με επικεφαλής τον Γκάι Ρόσεν.

Σύμφωνα με το CNN, την απόφαση αναμένεται να λάβει ο επικεφαλής πολιτικής του τεχνολογικού κολοσσού, Νικ Κλέγκ, αν και σε αυτό μπορεί να παρέμβει και ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είναι πλέον επικεντρωμένος στο προϊόν και το αναδυόμενο όραμά του για τις αλλαγές στα social media.

Ο Νικ Κλεγκ μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να σχολιάσει σχετικά. Τον Οκτώβριο, είπε σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων πως «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία —και αυτό είναι πραγματικά ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις κάποιου για τον Ντόναλντ Τραμπ— θα πρέπει να βαδίζει με μεγάλη προσοχή όταν επιδιώκει, βασικά, να φιμώσει τις πολιτικές φωνές».

Διχασμός για την απόφαση

«Εάν ο Τραμπ επιστρέψει στις πλατφόρμες της Meta θα μπορούσε και πάλι να παραβιάσει τους κανόνες τους», προειδοποίησε ο Κλεγκ. Και πρόσθεσε ότι «όταν τελικά αρθεί η αναστολή, θα υπάρξουν άμεσες αυστηρές κυρώσεις εάν ο Τραμπ διαπράξει περαιτέρω παραβιάσεις ξανά, όπως η οριστική αφαίρεση των σελίδων και των λογαριασμών του».

Πάντως, η επιστροφή του Τραμπ στα social media θα αποτελούσε ευλογία για την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του 2024 καθώς αποτέλεσαν σημαντικά εργαλεία στην πρώτη του εκλογή μέσω της στοχευμένης διαφήμισης. Ο Τραμπ έχει 34 εκατομμύρια οπαδούς στο Facebook και 23 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram. 

Μια επιστροφή θα σηματοδοτούσε επίσης μια αλλαγή στη στάση της Silicon Valley σχετικά με τον πρώην πρόεδρο.

Ο Τραμπ είχε επίσης αποκλειστεί από το Twitter, αλλά ο λογαριασμός του αποκαταστάθηκε τον Νοέμβριο από τον νέο ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρείας, Έλον Μασκ.Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αναρτήσει στο Twitter μετά την επαναφορά, αλλά συνεχίζει να αναρτά στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social. 

Τον περασμένο μήνα, δύο Δημοκρατικοί νομοθέτες προέτρεψαν τη Meta να διατηρήσει την αναστολή του Τραμπ από τις πλατφόρμες της, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες αναρτήσεις του πρώην προέδρου στην Truth Social υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να παραβιάσει τις πολιτικές του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αν του δοθεί η ευκαιρία.

«Για να διατηρήσει η Meta ακέραια την πολιτική της σχετικά με τις εκλογές, είναι απαραίτητο να διατηρήσει την απαγόρευση των λογαριασμών του Τραμπ», έγραψαν σε επιστολή τους ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Άνταμ Σιφ και ο γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ Σέλντον Γουάιτχαουζ. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

instagrammetaαμερικανικές εκλογέςειδήσεις τώραFacebookΝτόναλντ Τραμπ