Τεχνολογία|14.03.2023 22:41

Η Τεχνητή νοημοσύνη χαρίζει ζωή: Θα μπορεί να εντοπίζει τον πρώιμο καρκίνο στις ακτινογραφίες θώρακος

Newsroom

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμου καρκίνου στις ακτινογραφίες θώρακος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ταξινομήσει τις φυσιολογικές και μη φυσιολογικές ακτινογραφίες θώρακος τουλάχιστον εξίσου καλά με τους επαγγελματίες ακτινολόγους, αλλά όπως επισημαίνεται σε κύριο άρθρο της δημοσίευσης, τα ακτινολογικά τμήματα είναι συχνά υποστελεχωμένα.

Μια μη φυσιολογική ακτινογραφία θώρακα μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας σειράς παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το goodnewsnetwork υποστηρίζουν ότι το νέο εργαλείο θα μείωνε επίσης σημαντικά τον μεγάλο φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει δείξει ότι υπόσχεται πολλά, αλλά θα πρέπει πάντα να δοκιμάζεται διεξοδικά πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ. Louis Lind Plesner.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ακτινογραφίες θώρακος 1.529 ασθενών από τέσσερα νοσοκομεία της Δανίας. Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνώρισε τις μη φυσιολογικές ακτινογραφίες θώρακος με ποσοστό ευαισθησίας 99,1%.

«Το πιο εκπληκτικό εύρημα ήταν το πόσο ευαίσθητο ήταν αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για όλα τα είδη ασθενειών του θώρακα», δήλωσε ο Δρ Plesner. «Στην πραγματικότητα, δεν μπορέσαμε να βρούμε ούτε μία ακτινογραφία θώρακος στη βάση δεδομένων μας όπου ο αλγόριθμος έκανε ένα σημαντικό λάθος».

τεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώραακτινογραφίακαρκίνος