Τεχνολογία|13.04.2023 22:25

Μοναδικό: Επιστήμονες δημοσίευσαν την πρώτη φωτογραφία πλήρους ανάλυσης μιας μαύρης τρύπας - Δείτε πως είναι

Newsroom

Το 2019 οι αστρονόμοι κατάφεραν να φωτογραφίσουν στην καρδιά του γαλαξία Messier 87 55, εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, την πρώτη μαύρη τρύπα. Την ανακάλυψη αυτή την ονόμασαν «χρυσή ευκαιρία», καθώς είναι μία πραγματική ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη φυσική των μαύρων τρυπών.

Το «πορτοκαλί ντόνατ», όπως είχε ονομαστεί έγινε η πρώτη μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε απευθείας από τους αστρονόμους.

Τώρα, οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία πλήρους ανάλυσης της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας.Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι αντί να είναι ένα «πορτοκαλί ντόνατ» και μάλιστα αρκετά «χοντρό», είναι στην πραγματικότητα ένα «κοκαλιάρικο ντόνατ».

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η νέα προοπτική της τεράστιας μαύρης τρύπας, θα «διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της» και θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς το αστρικό αυτό φαινόμενο «τρώει» ύλη.

Σημειώνεται ότι η μαύρη τρύπα M87 εκτιμάται ότι έχει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας και εκτοξεύει έντονους πίδακες ενέργειας. Αυτοί οι πίδακες, οι οποίοι αναδύονται από τον πυρήνα του M87 και εκτείνονται τουλάχιστον 5.000 έτη φωτός από το κέντρο του, είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και ενεργειακά χαρακτηριστικά του γαλαξία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μαύρη τρύπαδιάστημαεπιστήμονεςειδήσεις τώρα