Τεχνολογία|03.05.2023 23:15

Τεχνητή νοημοσύνη: Ο κολοσσός IBM σταματά να προσλαμβάνει εργαζόμενους σε θέσεις που μπορούν να γίνουν αυτόματα

Newsroom

Ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους δείχνει η κίνηση του γίγαντας της πληροφορικής, IBM, να καλύπτει θέσεις εργασίας με τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Business Insider η IBM ανακοίνωσε πως σταματά τις προσλήψεις για θέσεις εργασίας που δεν σχετίζονται με τους πελάτες της και οι οποίες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, «Μπορώ εύκολα να φανταστώ το 30% αυτών να αντικαθίσταται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση σε μια πενταετία», δήλωσε ο Άρβιντ Κρίσνα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Bloomberg – αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 7.800 θέσεις εργασίας.

Αν και οι τωρινοί εργαζόμενοι στις θέσεις που θα καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα απολυθούν, εκπρόσωπος της IBM δήλωσε ότι όταν αυτοί αποχωρούν αυτές δεν θα καλύπτονται ξανά.

Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι η εταιρεία, η οποία απασχολεί περίπου 260.000 άτομα, είχε ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας νωρίτερα φέτος, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 1,5% του εργατικού δυναμικού της.

«Η IBM προσλαμβάνει μελετημένα και δίνει έμφαση σε θέσεις που δημιουργούν έσοδα και είμαστε πολύ επιλεκτικοί όταν καλύπτουμε θέσεις εργασίας που δεν συναναστρέφονται με πελάτες και δεν ασχολούνται με την τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή κάνουμε προσλήψεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος της IBM στο Business Insider.

Πάντως, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

εργαζόμενοιειδήσεις τώρατεχνητή νοημοσύνηIBM