Τεχνολογία|07.05.2023 17:58

«Το απίθανο άγαλμα»: Ο Μιχαήλ Άγγελος συναντά τον Ροντέν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκε ένα άγαλμα, το οποίο βασίζεται στα έργα των κορυφαίων γλυπτών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία.

Το «Απίθανο Άγαλμα» είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, ζυγίζει 500 κιλά, έχει ύψος 150 εκατοστών, και εκτίθεται στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.

Πίσω από το άγαλμα  βρίσκεται η σουηδική εταιρεία κατασκευής εργαλείων κοπής μετάλλων και εργαλείων εξόρυξης Sandvik.

Η Sandvik δήλωσε ότι το άγαλμα σχεδιάστηκε εκπαιδεύοντας πολλαπλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο έργο πέντε γλυπτών, αξιοποιώντας μερικά από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα τις «δυναμικές πόζες εκτός ισορροπίας» του Μιχαήλ Αγγέλου και τη «μυϊκή δομή και την ανακλαστικότητα» του Ροντέν. Οι άλλες πηγές έμπνευσης ήταν οι Κέτε Κόλβιτς, Κόταρο Τακαμούρα και Αυγούστα Σάβατζ.

Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 20 διαφορετικά εργαλεία, όπως εργαλεία τόρνευσης, φρεζαρίσματος, διάτρησης, κοπής σπειρωμάτων και διατρήσεως, σε συνδυασμό με διάφορες λύσεις λογισμικού. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 2,5 τόνοι ανοξείδωτου χάλυβα , εκ των οποίων οι 2 τόνοι αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια της κατεργασίας. Όλος ο χάλυβας που κατεργάστηκε ανακυκλώθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε.

Στοκχόλμηειδήσεις τώρατεχνητή νοημοσύνηάγαλμα