Τεχνολογία|07.06.2023 19:51

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις συνέπειές της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας -«Απαιτούνται κανόνες δεν αρκεί το αόρατο χέρι»

Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία έκρουσε η πρώτη γενική υποδιευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gita Gopinath σε ομιλία της στη Γλασκώβη.

Το δεξί χέρι της Kristalina Georgieva στην ομιλία της με αφορμή τη συμπλήρωση 300 χρόνων από τη γέννησή του Adam Smith επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα οφέλη υπερισχύουν τους κόστους και ζήτησε την υιοθέτηση ενός συνόλου κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Gopinath  υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλλει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρατηρείται στην παραγωγικότητα διεθνώς αλλά και να απελευθερώσει χρόνο για τους εργαζόμενους.

Αναφέρθηκε, ωστόσο και σε πρόσφατες εμπειρικές μελέτες που δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς σε εργασίες με καλές αμοιβές και να ισοπεδώσει τις ιεραρχικές δομές σε επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε θέσεις junior και μειώνοντας αντίστοιχα τις υψηλόβαθμες θέσεις.

«Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα επηρεαστούν μπορεί να είναι τρομακτικός» δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οργανισμού, «χωρίς τίποτα να εγγυάται ότι τα κέρδη θα είναι περισσότερα από τις ζημίες».

Κατά συνέπεια, και κάνοντας μια ευθεία αναφορά στον Adam Smith, η οικονομολόγος του ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι «το αόρατο χέρι» από μόνο του δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει επαρκή οφέλη για την κοινωνία από την εξάπλωση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης και είναι απαραίτητο να καθοριστεί άμεσα ένα σταθερό πλαίσιο κανονισμών ώστε οι σημαντικές καινοτομίες που αναμένονται να αποβούν προς όφελος της κοινωνίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώρααγορά εργασίαςΔΝΤ