Τεχνολογία|28.06.2023 22:15

Η άλλη όψη της τεχνητής νοημοσύνης - Παιδόφιλοι δημιουργούν και πουλούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Newsroom

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας του BBC που έδειξε πως παιδόφιλοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την δημιουργία και την πώληση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μάλιστα, ορισμένοι έχουν πρόσβαση στις εικόνες πληρώνοντας συνδρομές σε ιστότοπους, όπως το Patreon. Το Εθνικό Συμβούλιο των Αρχηγών της Αστυνομίας της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι «εξοργιστικό» το γεγονός ότι ορισμένες πλατφόρμες αποκομίζουν «τεράστια κέρδη» αλλά δεν αναλαμβάνουν την «ηθική ευθύνη».

Οι δημιουργοί των εικόνων κακοποίησης χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Stable Diffusion, το οποίο προοριζόταν για τη δημιουργία φωτογραφιών τέχνης ή σχεδιασμό γραφικών. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους υπολογιστές να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη.

Το λογισμικό Stable Diffusion ωστόσο επιτρέπει στους χρήστες να περιγράψουν, χρησιμοποιώντας λεκτικές οδηγίες, οποιαδήποτε εικόνα επιθυμούν - και το πρόγραμμα στη συνέχεια δημιουργεί την εικόνα.

Το BBC διαπίστωσε ότι το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού βρεφών και νηπίων.

Οι ομάδες έρευνας της βρετανικής αστυνομίας για την ηλεκτρονική κακοποίηση παιδιών αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει τέτοιου είδους περιεχόμενο.

Η ανεξάρτητη ερευνήτρια και δημοσιογράφος Οκτάβια Σίπσανκς ερευνά το θέμα αυτό εδώ και αρκετούς μήνες. Επικοινώνησε με το BBC μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης NSPCC που ασχολείται με παιδιά προκειμένου να αναδείξει τα ευρήματά της.

«Από τότε που οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης έγιναν πραγματικότητα, υπήρξε ένα καταιγισμός... δεν είναι μόνο πολύ νεαρά κορίτσια, οι παιδόφιλοι μιλούν για νήπια», δήλωσε η ίδια.

Μια ψεύτικη εικόνα που παράγεται από υπολογιστή και απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αντιμετωπίζεται όπως μια πραγματική εικόνα και είναι παράνομη η κατοχή, η δημοσίευση ή η αναπαραγωγή της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC),  Ίαν Κρίτσλεϊ, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να υποστηριχθεί ότι επειδή δεν απεικονίζονται πραγματικά παιδιά σε τέτοιες εικόνες – δεν είναι κακό.

Προειδοποίησε ότι ένας παιδόφιλος θα μπορούσε «να περάσει από τη σκέψη στην πραγματική κακοποίηση ενός αληθινού παιδιού».

Πώς βρίσκουν παιδόφιλους πελάτες

Ορισμένοι από τους δημιουργούς των φωτογραφιών αυτών τις δημοσιεύουν σε μια δημοφιλή ιαπωνική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται Pixiv, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από καλλιτέχνες που μοιράζονται manga και anime.

Επειδή όμως ο ιστότοπος φιλοξενείται στην Ιαπωνία, όπου η κοινοποίηση σεξουαλικοποιημένων κινούμενων σχεδίων και σχεδίων με παιδιά δεν είναι παράνομη, οι δημιουργοί τον χρησιμοποιούν για να προωθήσουν το έργο τους σε ομάδες παιδόφιλων.

Ένας εκπρόσωπος της Pixiv δήλωσε ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 31 Μαΐου απαγόρευσε όλες τις ρεαλιστικές απεικονίσεις σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούν ανηλίκους.

Η εταιρεία ανέφερε ακόμα ότι ενίσχυσε προληπτικά τα συστήματα παρακολούθησης και διέθεσε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Σίπσανκς δήλωσε στο BBC ότι η έρευνά της έδειξε ότι οι χρήστες φαίνεται να δημιουργούν εικόνες κακοποίησης παιδιών σε βιομηχανική κλίμακα.

«Ο όγκος είναι τεράστιος», λέει η ίδια και σημειώνει πως οι παιδόφιλοι μπορούν να δημιουργούν και 1.000 τέτοιες αποτρόπαιες εικόνες το μήνα.

Τα σχόλια των χρηστών σε μεμονωμένες εικόνες στο Pixiv καθιστούν σαφές ότι έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά, ενώ κάποια προσφέρονται ακόμη και να παράσχουν εικόνες και βίντεο κακοποίησης που δεν έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη.

Κλιμακούμενες οι τιμές για το υλικό της φρίκης

Πολλοί από τους λογαριασμούς στο Pixiv περιλαμβάνουν συνδέσμους στα βιογραφικά τους που κατευθύνουν τους χρήστες στο Patreon, που έχει έδρα τις ΗΠΑ.

Το Patreon ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 250.000 δημιουργούς - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νόμιμοι λογαριασμοί που ανήκουν σε διασημότητες, δημοσιογράφους και συγγραφείς.

Οι θαυμαστές μπορούν να στηρίξουν τους δημιουργούς κάνοντας μηνιαίες συνδρομές για πρόσβαση σε blogs, podcasts, βίντεο και εικόνες - πληρώνοντας μόλις 3,85 δολάρια το μήνα.

Ωστόσο, η έρευνα του BBC βρήκε λογαριασμούς στο Patreon που προσέφεραν προς πώληση άσεμνες εικόνες παιδιών φτιαγμένες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, με διαφορετικά επίπεδα τιμών ανάλογα με τον τύπο του υλικού που ζητείται.

Ένας από αυτούς έγραψε στον λογαριασμό του: «Εκπαιδεύω τα κορίτσια μου στον υπολογιστή μου», λέγοντας πως δείχνουν «υποταγή». Για 8,30 δολάρια το μήνα, ένας άλλος χρήστης προσέφερε «τέχνη χωρίς λογοκρισία».

Το Patreon ισχυρίζεται πως έχει πολιτική «μηδενικής ανοχής», σημειώνοντας πως: «Οι δημιουργοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν περιεχόμενο που αφορά ανηλίκους σε σεξουαλικές σκηνές».

Η εταιρεία δήλωσε ότι η αύξηση του κακόβουλου περιεχομένου που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη στο διαδίκτυο είναι «πραγματική και ανησυχητική», προσθέτοντας ότι έχει «εντοπίσει και αφαιρέσει τέτοιου είδους υλικό».

Ερωτήματα για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια 

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά για τους μελλοντικούς κινδύνους που εγείρονται για την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ή την ασφάλειά τους.

Ο Ίαν Κρίτσλεϊ δήλωσε ότι ανησυχεί επίσης ότι η πλημμύρα ρεαλιστικών εικόνων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να δυσκολέψει τη διαδικασία εντοπισμού πραγματικών θυμάτων κακοποίησης.

«Δημιουργεί πρόσθετη απαίτηση, όσον αφορά την αστυνόμευση και την επιβολή του νόμου, για να εντοπιστεί πού κακοποιείται ένα πραγματικό παιδί, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο» εξήγησε.

Όπως είπε βρισκόμαστε σε μία κομβική στιγμή για την κοινωνία.  «Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο και η τεχνολογία θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τους νέους  -ή μπορεί να γίνει ένα πολύ πιο επιβλαβές περιβάλλον», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπαιδόφιλοιΒρετανίασεξουαλική κακοποίησηπαιδεραστήςτεχνητή νοημοσύνη