Τεχνολογία|07.07.2023 19:47

Tι σχέση μπορεί να έχει η Ισλανδία με τον... Άρη; Οι ερευνητές ψάχνουν τώρα την απάντηση

Newsroom

Δείγματα από το έδαφος μιας περιοχής κοντά σε ηφαίστειο πήραν επιστήμονες στην Ισλανδία προκειμένου να τα συγκρίνουν με άλλα αντίστοιχα που βρίσκονται στην επιφάνεια του... Άρη.

Σύμφωνα με την ESA, όλα ξεκίνησαν όταν μια διεθνής ομάδα, με τη βοήθεια δύο Ισλανδών ειδικών της Διαστημικής Υπηρεσίας, έφτασε στο Lambahraun της Ισλανδίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι λόφοι, αμμόλοφοι και ογκόλιθοι που μοιάζουν με την περιοχή του Άρη που εξερευνά το Perseverance, και συγκεκριμένα με τον κρατήρα Jezero.

Το έδαφος στο οποίο έχουν εστιάσει οι ειδικοί στην Ισλανδία ξεχωρίζει για το χρώμα του, το οποίο προκύπτει από το σκούρο χρώμα των βράχων που εκτοξεύονται, κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων.

Το ηφαιστειακό έδαφος, οι ψυχρές θερμοκρασίες και η αραιή βλάστηση κάνουν την περιοχή παρόμοια με τον Άρη. Αυτές οι συνθήκες έπαιξαν ρόλο ώστε στην Ισλανδία να αναζητούνται δείγματα που θυμίζουν τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας Mars Sample Return. Τα πιο πολλά από τα ισλανδικά δείγματα βρίσκονται τώρα στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, από όπου θα αποσταλούν σε διάφορα μέρη του κόσμου για δοκιμές. Τα αρειανά δείγματα, από την άλλη, θα σταλούν στο Mars Sample Receiving Project.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑρηςέδαφοςηφαίστειοΙσλανδία