Τεχνολογία|29.07.2023 14:00

Τρομακτικό εγχείρημα μέσω τεχνητής νοημοσύνης: Βίντεο στο TikTok ζωντάνεψε τον 2χρονο θύμα άγριας δολοφονίας - Έξαλλη η μητέρα του αγοριού

Newsroom

Βίντεο που δημιουργήθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και «ανέβηκε» στο TikTok απεικονίζει ένα δίχρονο αγοράκι, που δολοφονήθηκε το 1993, να περιγράφει την δολοφονία του.

Η μητέρα του δολοφονημένου Τζέιμς Μπάλτζερ χαρακτήρισε το βίντεο «αρρωστημένο» και εξέφρασε την οργή της για το δημιούργημα και τους εμπνευστές του. Η Ντενίζ Φέργκιους σημείωσε ότι το βίντεο είναι «αηδιαστικό», τονίζοντας ότι, μονάχα στο όνομα των likes και των views φέρνει το νεκρό της παιδί «ξανά στη ζωή».

«Trauma porn»

Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο, δεν είναι το μοναδικό του είδους του στα social media καθώς, σύμφωνα με τη Daily Mail, πολλοί δημιουργοί έχουν δημοσιεύσει βίντεο τεχνητής νοημοσύνης με αγνοούμενα ή και δολοφονημένα παιδιά τα οποία μιλούν για την υπόθεσή τους. Αυτού του είδους το περιεχόμενο εντάσσεται στο πλαίσιο του trend στο οποίο έχει δοθεί ο εύγλωττος τίτλος «trauma porn».

Ο Τζέιμς Μπάλτζερ, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 από δύο δεκάχρονα αγόρια, τους Ρόμπερτ Τόμσον και Τζον Βέναμπλς. Όπως τόνισε η μητέρα του, Ντενίζ, στη Mirror, «είναι διαφορετικό να αφηγείται κάποιος την ιστορία του, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Εξάλλου, όλοι ξέρουν τι συνέβη στον Τζέιμς. Όμως το να εμφανίζεις ένα νεκρό παιδί με το πρόσωπό του να μιλά για αυτό που του συνέβη, είναι απολύτως αηδιαστικό. Φέρνεις ξανά στη ζωή αυτό το παιδί. Είναι λάθος».

Απαντώντας στη μητέρα του δολοφονημένου παιδιού, ο παραγωγός του βίντεο σημείωσε ότι, «η πρόθεσή μας δεν ήταν να προσβάλλουμε κανέναν. Ο λόγος που φτιάχνουμε αυτά τα βίντεο είναι για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια περιστατικά δεν θα συμβούν ξανά ποτέ σε κανέναν».

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε για το περιστατικό: «Θέλουμε το TikTok να είναι ένα φιλόξενο μέρος για όλους, δεν υπάρχει θέση στην πλατφόρμα μας για ενοχλητικό περιεχόμενο αυτού του είδους. Οι Οδηγίες της Κοινότητάς μας είναι σαφείς στο ότι δεν επιτρέπουμε συνθετικά μέσα (synthetic media) που περιέχουν την εικόνα ενός νέου ατόμου. Συνεχίζουμε να αφαιρούμε περιεχόμενο αυτού του είδους καθώς το εντοπίζουμε».

τεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώραδολοφονίααγόριTikTokΒρετανία