Τεχνολογία|02.08.2023 12:46

Κομήτης σε μέγεθος ολόκληρης πόλης «βγάζει κέρατα» μετά από ηφαιστειακή έκρηξη και... έρχεται στη Γη

Newsroom

Ηφαίστειο εξερράγη σε κρυοηφαιστειακό κομήτη που κατευθύνεται προς τη Γη, εκτοξεύοντας κρύο μάγμα στο διάστημα! Πρόκειται για την πρώτη έκρηξή του σε 69 χρόνια.

Σε αντίθεση με άλλους κομήτες, το αέριο και ο πάγος μέσα στο κέντρο του 12P/Pons-Brooks συσσωρεύονται σε όγκο που μπορεί να προκαλέσει βίαιη έκρηξη του ουράνιου αντικειμένου, εκτοξεύοντας κρύο μάγμα μέσα από τις μεγάλες ρωγμές στον πυρήνα του.

Ο κομήτης έμοιαζε να βγάζει... κέρατα στις τηλεσκοπικές εικόνες, ενώ «μεγάλωνε» 7.000 φορές περισσότερο από τον πυρήνα του.

Οι αστρονόμοι όταν είδαν τι συνέβαινε εξεπλάγησαν που πρόσεξαν τη φωτεινότητα να γίνεται ξαφνικά 100 φορές μεγαλύτερη και στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης αερίων νεφών γύρω από τον 12P/Pons-Brooks.

Έτσι, αντανακλάται περισσότερο ηλιακό φως πίσω στη Γη.

Η αντανάκλαση, όσο διασκορπίζονται το αέριο και ο πάγος, θα μειωθεί και θα επιστρέψει στο κανονικό του μέγεθος. Οι ειδικοί εξηγούν πως ο «διαβολικός κομήτης» έχει από τις μεγαλύτερες, γνωστές, τροχιακές περιόδους κομητών. «Απαιτούνται» 71 χρόνια για να περιστραφεί πλήρως γύρω από τον Ήλιο. Κατά το ταξίδι του φτάνει στην πιο μακρινή περιοχή του ηλιακού συστήματος

Ο κομήτης εκτιμάται πως θα πλησιάσει στη Γη στις 2 Ιουνίου του 2024.

Γηειδήσεις τώρακομήτηςδιάστημα