Τεχνολογία|28.09.2023 21:30

Ανησυχητική έρευνα: Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν μέχρι και στα σύννεφα

Newsroom

Ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν πως μικροπλαστικά υπάρχουν και στα σύννεφα, επηρεάζοντας το κλίμα με τρόπους που δεν είναι ακόμη κατανοητοί.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Chemistry Letters, Ιάπωνες επιστήμονες ανέβηκαν στα όρη  Φούτζι και Ογιάμα προκειμένου να συλλέξουν νερό από την ομίχλη που καλύπτει τις κορυφές, και στη συνέχεια εφάρμοσαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα για να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους.

Έτσι, οι επιστήμονες εντόπισαν εννέα διαφορετικούς τύπους πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, το μέγεθος των οποίων κυμαινόταν από 7,1 έως 94,6 μικρομέτρα. Κάθε λίτρο νέφους νερού που εξετάστηκε περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού, αναφέρει το Al Jazzera.

 

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά το ζήτημα της ρύπανσης, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες και σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές στο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Χιρόσι Οκότσι, του Πανεπιστημίου Waseda.

Όταν τα μικροπλαστικά φτάνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, αποσυντίθενται, συμβάλλοντας έτσι στα αέρια του θερμοκηπίου, εξήγησε ο επιστήμονας.

Τα μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί μέσα σε ψάρια, στους πάγους της Αρκτικής και στα χιόνια των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Ωστόσο, το πώς μεταφέρονται παραμένει ασαφές.

Η έρευνα δείχνει πως «οι άνθρωποι και τα ζώα καταπίνουν ή εισπνέουν μικροπλαστικά τα οποία έχουν ανιχνευθεί σε πολλά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το αίμα, ο πλακούντας και τα κόπρανα».

«Δέκα εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι πλέον βασικό συστατικό των νεφών, μολύνοντας σχεδόν όλα όσα τρώμε και πίνουμε μέσω της ‘πλαστικής βροχής’», ανέφερε το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

σύννεφαειδήσεις τώραμικροπλαστικάέρευναΙαπωνία