Τεχνολογία|20.10.2023 20:41

Η Meta ζήτα συγγνώμη που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» Παλαιστινίους χρήστες του Instagram

Newsroom

H Meta αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από χρήστες του Instagram στα προφίλ των οποίων προστέθηκε αυθαίρετα η λέξη «τρομοκράτης».

Το σφάλμα αυτό παρουσιάστηκε σε προφίλ τα οποία έγραφαν τη λέξη «Παλαιστίνη» στα αγγλικά με το σχετικό emoji και την αραβική λέξη «alhamdulillah», που σημαίνει δόξα τον θεό. Η αυτόματη μετάφραση απέδωσε τη φράση σε «Δόξα τω Θεώ, οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες πολεμούν για την ελευθερία τους».

Χρήστης του tik tok σημείωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και σε άλλες παραλλαγές της ίδιας φράσης προσθετόταν η λέξη «τρομοκράτης». «Παρακαλώ πείτε μου ότι αυτό είναι ένα αστείο, γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω», σχολίασε άλλος.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στον Guardian Australia ότι το ζήτημα διορθώθηκε. «Διορθώσαμε ένα πρόβλημα που προκαλούσε για λίγο ακατάλληλες μεταφράσεις από τα Αραβικά. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη που συνέβη αυτό».

Ο Fahad Ali, γραμματέας της Electronic Frontiers Australia και Παλαιστίνιος με έδρα το Σίδνεϊ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε αρκετή διαφάνεια από τη Meta σχετικά με το πώς επιτράπηκε να συμβεί αυτό.

«Υπάρχει προβληματισμός σχετικά  τις ψηφιακές προκαταλήψεις και πρέπει να μάθουμε πώς παρεισφρέουν», είπε και αναρωτήθηκε «Οφείλεται στην αυτοματοποίηση; Στην εκπαίδευση; Στον ανθρώπινο παράγοντα;» 

«Δεν υπάρχει σαφήνεια και αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό είναι που ελπίζω ότι η Meta θα καταστήσει πιο σαφές», τόνισε.

Καταγγελίες για λογοκρισία λογαριασμών που έκαναν αναρτήσεις υπέρ της Παλαιστίνης 

Από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος  Ισραήλ-Χαμάς, η Meta έχει κατηγορηθεί για λογοκρισία αναρτήσεων υπέρ της Παλαιστίνης στις πλατφόρμες της.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η Meta κατέβαζε λογαριασμούς που έκαναν αναρτήσεις υπέρ της Παλαιστίνης ή υποβάθμιζε το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό οι αναρτήσεις τους να εμφανιστούν στις ροές άλλων χρηστών.

Την Τετάρτη η Meta δήλωσε ότι νέα μέτρα είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς για να «αντιμετωπιστεί η έξαρση του επιβλαβούς και δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου»  και ότι οι καταγγελλίες για λογοκρισία δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.  Έκανε γνωστό, ακόμα ότι το περιεχόμενο που εξυμνεί τη Χαμάς έχει απαγορευτεί και παραδέχθηκε ταυτοχρόνως ότι κατά λάθος μπορει να έχει κατεβάσει και άλλο περιχόμενο. 

Χαμάςmetaειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα ΓάζαςΠαλαιστίνη