Τεχνολογία|24.10.2023 16:45

Κρύσταλλοι που συνέλλεξε το Apollo 17, αλλάζουν όσα ξέραμε για την ηλικία της Σελήνης - Πόσο... χρονών είναι;

Newsroom

Έχει σημαδέψει τα καλοκαίρια μας, έχει εμπνεύσει τους μεγαλύτερους ποιητές και έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από αστροφυσικούς και αστροναύτες, ωστόσο η ηλικία της παραμένει μέχρι και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Ωστόσο, ένα επιστημονικό εύρημα έρχεται να αλλάξει τις μέχρι τώρα προβλέψεις για τη Σελήνη, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ο δορυφόρος της Γης είναι 40 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος σε σχέση με τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Το εύρημα από το Apollo 17

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψή τους μελετώντας κρυστάλλους που συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν το 1972 στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 17 - την τελευταία φορά που αστροναύτες πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

Περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, όταν οι πλανήτες είχαν ήδη σχηματιστεί, πιστεύεται ότι ένα σώμα μεγέθους Άρη χτύπησε τη Γη, εκτινάσσοντας μια μεγάλη μάζα υλικού που τελικά έγινε το φεγγάρι. Η ενέργεια που αφορούσε την πρόσκρουση σήμαινε ότι η επιφάνειά του ήταν αρχικά λιωμένη, αλλά καθώς ο σεληνιακός ωκεανός μάγματος ψύχθηκε, το υλικό στερεοποιήθηκε.

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις για την ηλικία της Σελήνης

Το σημαντικότερο είναι ότι οι κρύσταλλοι που εξετάστηκαν στη μελέτη σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ψύξης, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεσή τους προσφέρει στους ερευνητές την ευκαιρία να διερευνήσουν την ηλικία τους, και ως εκ τούτου την ηλικία του ίδιου του φεγγαριού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, ο προσδιορισμός αυτών των χρόνων ήταν δύσκολος. Κάποιες εργασίες έχουν υποδείξει ότι το φεγγάρι έχει ηλικία περίπου 4,42 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά πρόσφατη έρευνα στους κρυστάλλους έχει υποδείξει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη παλαιότερο, ακόμη και κατά 40 εκατ. χρόνια.

Γηειδήσεις τώραΣελήνη