Τεχνολογία|01.11.2023 15:47

Η Κίνα λέει πως άλλες χώρες αναπτύσσουν γενετικά όπλα

Newsroom

Γενετικά όπλα με στόχο συγκεκριμένες φυλές αναπτύσσουν κάποιες χώρες, υποστηρίζει η Κίνα. Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της χώρας σε ανάρτησή του στο WeChat αναφέρει πως μία ξένη ΜΚΟ στρατολόγησε Κινέζους εθελοντές για να συλλέξουν δεδομένα κατανομής της βιοποικιλότητας με το πρόσχημα της έρευνας βιολογικών ειδών.

Το κινεζικό υπουργείο γράφει επίσης πως ορισμένες χώρες αναπτύσσουν όπλα που στοχεύουν γενετικές διαφορές -οι οποίες σχετίζονται με συγκεκριμένες εθνικότητες ή φυλές.

«Τα γενετικά όπλα προσαρμόζονται για να στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες»

Η Κίνα δεν κατονομάζει τις χώρες αυτές, ούτε δίνει περισσότερα στοιχεία. Βέβαια, η ύπαρξη τέτοιων όπλων έχει απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα ως «θεωρία συνωμοσίας».

Το κινεζικό υπουργείο ισχυρίζεται πως τα γενετικά όπλα προσαρμόζονται για να στοχεύουν συγκεκριμένες ομάδες. Τον Ιούνιο, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ ισχυρίστηκε πως «οι Κινέζοι αναπτύσσουν ένα εθνοτικό βιολογικό όπλο» και άφησε να εννοηθεί ότι και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τέτοιου είδους τεχνολογία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης κατηγορήσει την Ουκρανία ότι αναπτύσσει βιολογικά όπλα με χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να αναπτυχθεί ένα όπλο που θα στοχεύει συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες», λέει στο Science Media Centre ο Ρίτσαρντ Πάρσονς, ανώτερος λέκτορας Βιοχημικής Τοξικολογίας στο King’s College του Λονδίνου. Επιπλέον, τόνισε πως ορισμένοι φαρμακευτικοί παράγοντες έχουν μεταβλητές επιδράσεις μεταξύ των εθνοτήτων -χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν και ακόμη και μέλη της ίδιας εθνότητας μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά σε αυτούς, όπως γράφει το Interesting Engineering.

Το κινεζικό υπουργείο υποστηρίζει ότι και άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει γενετική τεχνολογία για τη δημιουργία θανατηφόρων όπλων. Όπως προσθέτει, οι ειδικοί θα μπορούσαν να αναλύσουν και να κατανοήσουν τα μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά κάθε εθνοτικής ομάδας και φυλής, εφόσον υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ανθρώπινα γενετικά δείγματα. Αυτές οι γνώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη γενετικών όπλων που στοχεύουν επιλεκτικά σε συγκεκριμένα φυλετικά γονίδια. Για τον σκοπό αυτό, το κινεζικό υπουργείο υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας της βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων γενετικών πόρων και των βιολογικών ειδών, που αποτελούν στόχο ορισμένων ξένων ιδρυμάτων, οργανισμών και ατόμων.

Οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της Κίνας δήλωσαν επίσης ότι μια ξένη ΜΚΟ στρατολογούσε εθελοντές στην Κίνα με το πρόσχημα της έρευνας βιολογικών ειδών. Η ΜΚΟ συνέλεγε εκτεταμένα δεδομένα σχετικά με την κατανομή βιολογικών ειδών από διάφορες περιοχές της Κίνας και απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να ανεβάζουν τα δεδομένα που συνέλεγαν σε μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Η μη κατονομαζόμενη ΜΚΟ, η οποία σύμφωνα με την Κίνα έχει δεσμούς με συγκεκριμένη ξένη κυβέρνηση, μετέφερε δεδομένα στο εξωτερικό της χώρας, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη βιοασφάλεια.

γενετικήειδήσεις τώραΚίνα