Τεχνολογία|10.11.2023 10:26

Τίτλοι τέλους για την πλατφόρμα Omegle μετά από 14 χρόνια - «Βυθίστηκε» λόγω παιδικής πορνογραφίας

Newsroom

Μετά από 14 χρόνια λειτουργίας, έκλεισε η πλατφόρμα video chat, Omegle, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτή της Leif K-Brooks.
Η πλατφόρμα, η οποία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους και τα παιδιά, συνέδεε τους χρήστες με αγνώστους στην τύχη, σε βίντεο συνομιλίες.

«Η λειτουργία του Omegle δεν είναι πλέον βιώσιμη, ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά», δήλωσε ο ιδρυτής της πλατφόρμας.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ όλους όσους χρησιμοποιήσατε το Omegle για θετικούς σκοπούς και όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία της ιστοσελίδας. Λυπάμαι πολύ που δεν μπόρεσα να συνεχίσω να αγωνίζομαι για εσάς», ανέφερε.

Ο Brooks ίδρυσε το Omegle το 2009 σε ηλικία 18 ετών. Η πλατφόρμα προσέλκυσε εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες με την πάροδο των ετών, ενώ τα βίντεο από την ιστοσελίδα μοιράστηκαν ευρέως στο YouTube και σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok.

Παρόλο που προοριζόταν ως εργαλείο για τη σύνδεση ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, το Omegle αμαυρώθηκε από αρκετές περιπτώσεις κακής χρήσης.

«Σχεδόν κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό», έγραψε ο Brooks. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής απολογισμός του Omegle χωρίς να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι άνθρωποι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά, μεταξύ άλλων και για να διαπράξουν απερίγραπτα ειδεχθή εγκλήματα», επισήμανε.

Υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας

Την Πέμπτη, η ιστοσελίδα του Omegle ήταν ακόμη ενεργή, εμφανίζοντας τη δήλωση του Brooks, αλλά η λειτουργία online video chat δεν ήταν πλέον διαθέσιμη.

Το Omegle είχε δεχτεί πολλούς ελέγχους κατά τη διάρκεια των ετών, με τους επικριτές να το κατηγορούν ότι είχε γίνει εκτροφείο παιδικής κακοποίησης και, ειδικότερα, παιδικής πορνογραφίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Omegle διευθέτησε μια αγωγή που αφορούσε το διαδικτυακό «ζευγάρωμα» ενός 11χρονου τότε χρήστη με έναν σεξουαλικό θηρευτή, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με περισσότερες από 50 υποθέσεις παιδόφιλων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

Ο Brooks παραδέχθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου αναδύθηκε μια σκοτεινή πλευρά της πλατφόρμας.

social mediaπλατφόρμαπαιδική πορνογραφίαβίντεο