Τεχνολογία|07.12.2023 07:50

Σοβαρή καταγγελία: Κυβερνήσεις παρακολουθούν χρήστες smartphones μέσω push notifications

Newsroom

Κυβερνήσεις παρακολουθούν τους χρήστες smartphone μέσω των ειδοποιήσεων push των εφαρμογών τους, προειδοποίησε την Τετάρτη ένας Αμερικανός γερουσιαστής.

Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο γερουσιαστής Ron Wyden δήλωσε ότι ξένοι αξιωματούχοι ζητούν τα δεδομένα από την Google και την Apple. Παρόλο που οι λεπτομέρειες ήταν λιγοστές, η επιστολή παρουσιάζει έναν ακόμη δρόμο μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις μπορούν να παρακολουθούν τα smartphones.

Οι εφαρμογές όλων των ειδών βασίζονται στις ειδοποιήσεις push για να ειδοποιούν τους χρήστες smartphone για εισερχόμενα μηνύματα, έκτακτες ειδήσεις και άλλες ενημερώσεις. Πρόκειται για τα ηχητικά «κουδουνίσματα» ή τις οπτικές ενδείξεις που λαμβάνουν οι χρήστες όταν λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή όταν η αθλητική τους ομάδα κερδίζει έναν αγώνα. Αυτό που οι χρήστες συχνά δεν συνειδητοποιούν είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι ειδοποιήσεις ταξιδεύουν μέσω των διακομιστών της Google και της Apple.

Αυτό δίνει στις δύο εταιρείες μοναδική εικόνα της κίνησης που ρέει από αυτές τις εφαρμογές προς τους χρήστες τους και με τη σειρά τους τις φέρνει «σε μοναδική θέση να διευκολύνουν την κυβερνητική παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές», δήλωσε ο Wyden. Ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να «καταργήσει ή να τροποποιήσει οποιαδήποτε πολιτική» που εμπόδιζε τις δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την κατασκοπεία των push notification.

Σε δήλωσή της, η Apple δήλωσε ότι η επιστολή του Wyden της έδωσε το άνοιγμα που χρειαζόταν για να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες με το κοινό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις παρακολουθούσαν τις push notifications.

«Σε αυτή την περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μας απαγόρευσε να μοιραστούμε οποιαδήποτε πληροφορία», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. «Τώρα που αυτή η μέθοδος έχει γίνει γνωστή, ενημερώνουμε την αναφορά διαφάνειας μας για να περιγράφουμε λεπτομερώς αυτού του είδους τα αιτήματα».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια σχετικά με την παρακολούθηση των push notification ή αν εμπόδισε την Apple ή την Google να μιλήσει γι' αυτό. Η Google δεν απάντησε σε μηνύματα που ζητούσαν σχόλια.

Η επιστολή του Wyden ανέφερε μια «πληροφορία» ως πηγή για την καταγγελία. Το επιτελείο του δεν ανέλυσε την πληροφορία, αλλά μια πηγή που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε ότι τόσο οι ξένες όσο και οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες ζητούσαν από την Apple και τη Google μεταδεδομένα που σχετίζονται με τις ειδοποιήσεις push, για να βοηθήσουν, για παράδειγμα, να συνδέσουν ανώνυμους χρήστες εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων με συγκεκριμένους λογαριασμούς της Apple ή της Google.

κινητά τηλέφωναψηφιακή παρακολούθησηsmartphones