Τεχνολογία|23.12.2023 16:00

Ο μεγιστάνας που... πολεμά τον χρόνο ξαναχτυπά με νέα πειραματική θεραπεία - «Θα ζήσω μέχρι τα 200»

Newsroom

Ο Μπράιαν Τζόνσον, ο 46χρονος μεγιστάνας της τεχνολογίας που ξοδεύει 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να αποκτήσει το σώμα ενός 18χρονου, ταξίδεψε σε ένα νησί στα ανοικτά της Ονδούρας για μια νέα γονιδιακή θεραπεία που ισχυρίζεται ότι ενισχύει τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα μειώνοντας παράλληλα το σωματικό λίπος - με κόστος 25.000 δολάρια ανά θεραπεία.

Ο Τζόνσον, του οποίου η αντιγηραντική αγωγή περιλαμβάνει την καταμέτρηση των νυχτερινών στύσεων και την ανταλλαγή αίματος με τον γιο του, είναι μέλος μιας ομάδας που έχει προσφερθεί εθελοντικά να υποβληθεί στην τεχνική γενετικής βελτίωσης που προσφέρει η νεοφυής εταιρεία Minicircle Inc., η οποία υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τεχνολογίας Πίτερ Θιλ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI Σαμ Άλτμαν.

 

Ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg News ότι η γονιδιακή θεραπεία έχει τη δυνατότητα να του επιτρέψει να επιτύχει τον στόχο του να ζήσει μέχρι τα 200 του χρόνια.

«Έχουμε δημιουργήσει τις βασικές αρχές της διατροφής, της άσκησης, του ύπνου και όλων των πραγμάτων, που ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να με φτάσει στα 200 χρόνια. Οι γονιδιακές θεραπείες έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής ο Τζόνσον δεν έχει καταγράψει κάποιο νέο ρεκόρ αντοχής, αλλά η αντιγηραντική θεραπεία του επέτρεψε να σκίσει στα δύο τη μπλούζα του με τα χέρια του. Και ελπίζει συν τω χρόνω να διαπιστώσει πρόσθετα οφέλη συνεχίζοντας τις ενέσεις γονιδιακής θεραπείας. «Εντοπίζονται με την πάροδο του χρόνου. Περιμένω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσω να παρατηρώ πράγματα» είπε στο πρακτορείο.

 

Δεν έχει λάβει έγκριση η θεραπεία

Δεδομένου ότι η αντιγηραντική αυτή θεραπεία είναι απλά ένα πείραμα και δεν έχει λάβει την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η Minicircle επέλεξε το Ροατάν ανοικτά της Ονδούρας λόγω των χαλαρών εποπτικών κανονισμών που παραχώρησε στο νησί η χώρα της κεντρικής Αμερικής για τεχνολογικά και επιστημονικά εγχειρήματα.

«Ετοιμαζόμαστε για μια δοκιμή στις ΗΠΑ και περνάμε από τον FDA. Αλλά είναι απαγορευτικά δαπανηρό, τόσο από άποψη χρόνου όσο και χρημάτων. Βρισκόμαστε εδώ στην Ονδούρα, επειδή ουσιαστικά μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα τα πράγματα» δήλωσε ο συνιδρυτής της start up, Γουόλτερ Πάτερσον.

Η γενετική ηλικία 44 ατόμων «μειώθηκε κατά 11 χρόνια»

Η θεραπεία κατά της γήρανσης της Minicircle υποτίθεται ότι εισάγει νέες γενετικές οδηγίες στα ανθρώπινα κύτταρα κι αποβλέπει στην ενίσχυση της παραγωγής από τον οργανισμό της φολλιστατίνης, μιας πρωτεϊνης, η οποία ενεργοποιεί μια διαδικασία στο σώμα που οδηγεί σε αυξημένη μυϊκή παραγωγή. Σύμφωνα με την αμερικανική start up η εισαγωγή της φολλιστατίνης «βελτιώνει τη σύνθεση των ιστών και παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε υγιή ποντίκια κατά 34%».

«Έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα ως προς την ενίσχυση της αίσθησης ευεξίας και έχει αποδειχθεί σε πρώιμες ανθρώπινες μελέτες ότι αυξάνει την οστική πυκνότητα και τη μυϊκή μάζα, μειώνει το σωματικό λίπος, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη χοληστερόλη», λέει.

Σύμφωνα με τη Minicircle 44 εθελοντές ηλικίας μεταξύ 23 και 89 ετών που συμμετείχαν σε μια δοκιμή της αντιγηραντικής θεραπείας, είδαν κατά μέσο όρο να μειώνεται η γενετική τους ηλικία κατά ένδεκα χρόνια. «Είδαμε επίσης βελτιώσεις στη μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, μειώσεις στο σωματικό λίπος και γενικά αίσθηση βελτιωμένης ευεξίας», δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Μακ Ντέιβς στο Bloomberg News.

ΗΠΑειδήσεις τώραθεραπείαπειράματα