Τεχνολογία|07.02.2024 05:50

Meta: Δίνει για πρώτη φορά μέρισμα - Ποιοι μέτοχοι θα γίνουν πλούσιοι και πόσα θα κερδίσει ο Ζάκερμπεργκ

Newsroom

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη κατά την ακρόαση της Γερουσίας για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Μετά από λίγες ημέρες έκανε άλλη μια ανακοίνωση-έκπληξη: Η Meta θα εκδώσει το πρώτο μέρισμα στην ιστορία της - το οποίο θα κάνει κάποιους μετόχους πολύ πλούσιους.

Στον τεχνολογικό γίγαντα ανήκουν το Instagram, το Facebook και το WhatsApp. Σε δελτίο τύπου της Meta την 1η Φεβρουαρίου, ο  Ζάκερμπεργκ απέδωσε την επιχειρηματική ανάπτυξη του 2023 στην ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών για τα κέντρα δεδομένων, την απόλυση σχεδόν 10.000 εργαζομένων και την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης και του metaverse.

Προφανώς, το «Έτος Αποδοτικότητας» της Meta, που επινόησε ο Ζάκερμπεργκ τον Μάρτιο του 2023, αποδίδει πολλά για τους μετόχους. 

Πόσα θα κερδίσουν οι μέτοχοι της Meta;

Σύμφωνα με το BBC, το διοικητικό συμβούλιο της Meta αποφάσισε την καταβολή μερίσματος σε μετρητά ύψους 0,50 δολαρίων ανά μετοχή κοινών μετοχών κατηγορίας Α και Β.

Όποιος είναι μέτοχος στις 22 Φεβρουαρίου 2024 κατά τη λήξη της συνεδρίασης θα πρέπει να αναμένει την πρώτη πληρωμή μερίσματος στις 26 Μαρτίου 2024.

Στη συνέχεια, τα μερίσματα θα διανέμονται ανά τρίμηνο, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς και το διοικητικό συμβούλιο.

Τα περισσότερα χρήματα προφανώς θα δουν οι κορυφαίοι μέτοχοι της εταιρείας, μεταξύ των οποίων, ιδρύματα όπως η Vanguard Group και η BlackRock, καθώς και άτομα όπως ο επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Meta Michael Schroepfer και ο επικεφαλής εσόδων της David Fischer.

Ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με το Time έχει περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Meta, αναμένει να κερδίσει επιπλέον 175 εκατομμύρια δολάρια χάρη σε αυτό το μέρισμα.

Τι το ιδιαίτερο έχει το μέρισμα της Meta;

Η Elizabeth Ayoola, εκπρόσωπος επενδύσεων στο NerdWallet, εξηγεί ότι «τα μερίσματα είναι πληρωμές με τη μορφή μετρητών ή πρόσθετων μετοχών που πραγματοποιούν οι εταιρείες στους μετόχους περιοδικά. Μπορούν να παρέχουν παθητικό και σταθερό εισόδημα για τους ανθρώπους που επενδύουν σε αυτές τις εταιρείες μέσω μετοχών».

«Παρόλο που ο τεχνολογικός γίγαντας δεν μοιράζει τα υψηλότερα μερίσματα, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης. Εάν η Meta συνεχίσει να αναπτύσσεται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι μέτοχοι θα μπορούσαν να δουν αυξημένες πληρωμές μερισμάτων στο μέλλον», επισημαίνει η ίδια.

Σημειώνεται πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 20% όταν άνοιξε η Wall Street την Παρασκευή, με την αποτίμηση της εταιρείας να φτάνει τα 1,2 τρισ. δολάρια.

metaWhatsappμετοχέςειδήσεις τώραinstagramFacebookΜαρκ Ζάκεμπεργκ