Τεχνολογία|25.02.2024 21:38

Με τεχνητή νοημοσύνη το βιονικό χέρι της επόμενης γενιάς

Newsroom

Τα προσθετικά μέλη έχουν διανύσει πολύ δρόμο: Τις πρώτες μέρες κατασκευάζονταν από ξύλο, κασσίτερο και δέρμα. Τα σύγχρονα είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη και ανθρακονήματα και όλο και περισσότερα είναι βιονικά, δηλαδή διαθέτουν διάφορα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα κινούμενα μέρη για να είναι πιο χρηστικά.

Το βιονικό χέρι της επόμενης γενιάς

Το βιονικό χέρι, όμως, της επόμενης γενιάς, σύμφωνα με την Atom Limbs, συνδυάζει μια σειρά από καινοτομίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Το Atom Limbs χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες και μηχανική μάθηση - όπου οι υπολογιστές εκπαιδεύονται για να γίνουν πιο ακριβείς - για να ερμηνεύσει τα ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο ενός ατόμου και να τα χρησιμοποιήσει για να κινήσει και να χειριστεί ένα προσθετικό μέλος.

Ο βραχίονας έχει πλήρες εύρος της ανθρώπινης κίνησης στον αγκώνα, τον καρπό και τα μεμονωμένα δάχτυλα - και παρέχει απτική ανατροφοδότηση στον χρήστη σχετικά με τη δύναμη της λαβής του.

Ο βραχίονας συνδέεται μέσω ενός ενισχυμένου γιλέκου τύπου αθλητικής ένδυσης, το οποίο κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος του βραχίονα. Αν και εξακολουθεί να έχει κάποιο βάρος, είναι σημαντικά ελαφρύτερο από άλλα βιονικά χέρια.

Είναι μη επεμβατικό, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή εμφυτεύματα για να λειτουργήσει. Συνδέεται με το υπολειπόμενο άκρο του χρήστη αρχικά με ζώνες αισθητήρων που μετρούν ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια μέσω ενός κυπέλλου που προσαρμόζεται πάνω από την κορυφή, με το χέρι να συνδέεται μέσω μιας διεπαφής.

Ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει την εμπειρία του: «Παρά το γεγονός ότι απέφευγα στο παρελθόν τα προσθετικά άνω μέρους του βραχίονα, όταν η Atom Limbs μου είπε ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω να χειριστώ μια ψηφιακή έκδοση του βραχίονα στην οθόνη ενός υπολογιστή, μέσω του λογισμικού ελέγχου τους, ενδιαφέρθηκα αρκετά ώστε να πω ναι.

Έχω εναπομείναντες μύες στο χέρι μου, τους οποίους μπόρεσα να "αντιστοιχίσω" σε αντίστοιχες κινήσεις του χεριού, του καρπού και του αγκώνα, γεγονός που αποδείχθηκε μια μοναδική, συγκλονιστική εμπειρία.

Η ιδέα του να μάθω πώς να ελέγχω ένα μέρος του σώματος που δεν έχω είναι σχεδόν αδύνατο να περιγραφεί.

Ωστόσο, όσο συναρπαστική και αν είναι αυτή η τεχνολογία, ένα ζήτημα που πάντα απασχολεί τα άτομα με αναπηρία όταν εμφανίζονται νέα προϊόντα είναι το κόστος.

Το τοπίο είναι γεμάτο με προϊόντα που, αν και εντυπωσιακά, μπορεί να κοστίζουν πολλές φορές έναν μέσο ετήσιο μισθό. Αυτό καθιστά τις περισσότερες συσκευές απρόσιτες για πολλά άτομα με αναπηρία, τα οποία σύμφωνα με τις στατιστικές είναι πιο πιθανό να ανήκουν στους φτωχότερους της κοινωνίας».

Το φθηνότερο άκρο της αγοράς

Η Atom Limbs λέει ότι ελπίζει ότι το χέρι της θα κοστίζει γύρω στα 20.000 δολάρια που -αν και εξακολουθεί να είναι ακριβό - είναι αρκετά χαμηλότερο από πολλά άλλα βιονικά προϊόντα στην αγορά.

Ο Ian Adam, λέκτορας προσθετικής και ορθωτικής στο Πανεπιστήμιο του Derby, λέει ότι ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, είναι μια καλή τιμή στον κλάδο - αν και δεν θα είναι για όλους.

«Είναι το φθηνότερο άκρο της αγοράς, αλλά ας πούμε ότι είχατε ένα ατύχημα και πήρατε μια αποζημίωση, λοιπόν, αυτή πρέπει να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής σας», δήλωσε.

«Έτσι, νομίζω ότι πολλοί ασθενείς είναι έξυπνοι σχετικά με το πως ξοδεύουν τα χρήματά τους... μερικές φορές οι άνθρωποι είναι αρκετά προετοιμασμένοι να μην τα χρησιμοποιήσουν καθόλου - με τα προσθετικά άνω άκρων μπορεί να είναι απλώς ένα επιπλέον πράγμα που δεν θα αποφασίσουν όλοι ότι χρειάζονται».

Η σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Tilly Lockey, η οποία χρησιμοποιεί βιονικά χέρια από τότε που ήταν 9 ετών, είναι ενθουσιασμένη με τις μελλοντικές τους δυνατότητες - αλλά δήλωσε στο BBC ότι το αν αυτή η συσκευή κάνει τη διαφορά θα εξαρτηθεί από τις δοκιμές.

«Έχω δει σαν αυτά να αλλάζουν τόσο πολύ από πρώτο χέρι, αλλά τα έχω δει επίσης σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης», είπε.

«Υπάρχουν πολλά φιλόδοξα σχέδια, αλλά νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο φτάνουν πραγματικά εκεί είναι η ανάπτυξη από και προς τα πίσω από τους χρήστες που τα φορούν πραγματικά κάθε μέρα».

Ο βραχίονας Atom Limbs βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Η εταιρεία συλλέγει δεδομένα ενόψει των κανονιστικών καταθέσεων στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να τα δούμε να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή.

αναπηρίατεχνητή νοημοσύνηπροσθετικό χέριτεχνητό μέλοςειδήσεις τώρα