Τεχνολογία|03.04.2019 14:09

H NASA στέλνει αστροναύτες στη Σελήνη και στον Άρη

Newsroom

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ξεκαθάρισε ότι o νέoς της στόχος είναι να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη το 2024 και, στη συνέχεια, να κάνει το ίδιο στον ‘Αρη το 2033.

Ο διοικητής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Τζιμ Μπριντεστάιν τόνισε ότι το διαστημικό πρόγραμμα της NASA για επιστροφή στο φεγγάρι επιταχύνεται και το επόμενο βήμα θα είναι ο «κόκκινος» πλανήτης.

«Θέλουμε να πετύχουμε μια προσεδάφιση στον ‘Αρη το 2033. Μπορούμε να επιταχύνουμε την προσεδάφιση στον ‘Αρη, αν επιταχύνουμε την προσελήνωση», ανέφερε στο Κογκρέσο ο  Μπριντεστάιν, ο οποίος επελέγη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.Ο υπολογισμός του κόστους του νέου διπλού στόχου της NASA αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιτάχυνση της επιστροφής στο φεγγάρι το 2024, αντί για το 2028, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη πιθανότατα έχει και πολιτική σκοπιμότητα καθώς τότε θα είναι το τελευταίο έτος της θητείας του Τραμπ, αν εκείνος επανεκλεγεί πρόεδρος. Αρκετά στελέχη της NASA πάντως είναι επιφυλακτικά για το αν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το ταξίδι για τη Σελήνη αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες ενώ εκείνο στον Άρη έξι ολόκληρους μήνες. Μαζί με την επιστροφή η αποστολή μπορεί να συνολικά να διαρκέσει έως δύο χρόνια.

Η αναχώρηση της αποστολής πρέπει να γίνει όταν οι τροχιές του 'Αρη και της Γης θα έχουν φέρει πιο κοντά τους δύο πλανήτες, κάτι που συμβαίνει κάθε περίπου 26 μήνες (θα συμβεί το 2031, το 2033 κ.ο.κ.).

ΣελήνηNASAΝτόναλντ Τραμπεπιστήμηπλανήτης Άρης