Τεχνολογία|03.04.2019 15:56

Κατασκευαστική επανάσταση: Εφευρέθηκε διαφανές ξύλο

Newsroom

Ένα νέο, καινοτόμο, οικολογικό υλικό προσπαθούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον Guardian θα επεξεργαστούν απλό ξύλο με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει...διάφανο.

Μπορεί σήμερα στον τομέα της κατασκευαστικής να κυριαρχούν το γυαλί και το ατσάλι, ωστόσο επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο οικοδομικό υλικό που θα παράγεται από ξύλο. Το υλικό εκτός από σταθερό και θερμομονωτικό αναμένεται να είναι και διάφανο. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές το νέο αυτό υλικό θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των νέων οικολογικών σπιτιών της νέας εποχής. Θα αποτελέσει δηλαδή μια εναλλακτική στο πλαστικό, το γυαλί και το τσιμέντο, τα οποία είναι επιβαρυντικά προς το περιβάλλον.  

Για να καταφέρουν οι επιστήμονες να κάνουν το ξύλο «διάφανο» αντικατέστησαν τον λιγνίτη που αυτό περιέχει, ένα υλικό που δίνει δύναμη και χρώμα στο υλικό, με ακρυλικό και πολυαιθανόλη. Έτσι το χρώμα του ξύλου αφαιρέθηκε χωρίς να επηρεαστεί ιδιαίτερα η αντοχή του, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκε η ενεργειακή του απόδωση.Η ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι το νέο υλικό θα έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει ηλιακή θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα την απελευθερώνει μέσα στη νύχτα.

οικολογίαεπιστήμη